home
Avonturen in de bergen
Met Ora in de bergen -
Alpinisme - Ski
Hondenwandelingen
Chico - Hondenbond - Tongslepers - Ora'sVrienden
Wandelingen bac
GR50+
Pigep
Schepen

mail
Jo De Smedt

 


GR50+ Logo

 

Inhoud

I.v.m. GR50+

Geplande activiteiten

Omzetting coördinaten (excel-file wordt gedownload!)

Verslagen en Fotoreeksen Trektochten Buitenland

Verslagen en Fotoreeksen Tochten Binnenland en omgeving

Zelf foto's op de website plaatsen

Leden

 

 

 

I.v.m. GR50+

 

In 2006 plaatste Jo een zoekertje voor Noorwegen. Ivan nam contact, niet voor direct maar wel voor latere wandelplannen. Eind augustus maakten Ivan, Jo, Leo en Paul VdV een wandeling in Merksem. In september was ook Ludwig er al bij. Terwijl er ondertussen nog tal van wandelingen gepland werden, deed hij het voorstel van een 5-daagse in Kufstein, mei 2007. Jo kwam met het voorstel GR20 in Corsica, juni 2007. Er werden nog andere trektochten en GR-paden bewandeld. De GR5 wordt druk afgewerkt in diverse weekends.

En ons groepje groeide gestadig aan tot reeds een 20 man. We hadden een naam nodig, Staf deed een voorstel en het werd GR50+, zeer betekenisvol voor de leden. Plots komt er meer beweging in de groep. Er is in september tot december al een maandelijkse midweek-wandeling gepland en onder impuls van Ludwig maken we er in maart 2008 met bijna de volledige groep een gezellig kennismakings-familie-weekend van in de Eifel. Jo zorgt er voor een kleine wandeling van 15 km. GR50+ begint te leven... Er worden zelfs plannen gemaakt op lange termijn (2 jaar) zoals de beklimming van de Mont Blanc in de zomer van 2009. Ondertussen blijft het ledenaantal stijgen...

In 2016 vierden we reeds ons 10-jarig bestaan met een maandelijkse donderdagwandeling o.l.v. Ivan. We hebben ondertussen 56 leden in ons ledenbestand.

In 2022 vierden we ons 16-jarig bestaan met een wandeling, een fietstocht en een etentje bij Ivan..Tegelijk werd er overleg gepleegd hoe het verder moet. Verslag

 

Bestaat de GR50?
Het is een minder gekende GR omdat er nog nooit een topogids van uitgegeven is.  Vandaar ook dat je de GR50 niet kunt terug vinden op de site van Grote Routepaden.  Het is inderdaad de "Tour Du Haut Dauphiné". We hebben dus een tamelijk unieke naam.
Via de GR50 loop je in een drietal weken rond de Ecrins op gemiddeld 1500 m hoogte, tussen 720 m en 2365 m. Via de GR54 of de Tour d'Oisans loop je in een 10tal dagen rond de Ecrins. Deze tocht is veel zwaarder door de hoogtemeters en sneeuw tot het late voorjaar. Klassieke start voor beiden is Bourg d'Oisans, vanwaar de tocht in wijzerzin rond de Ecrins gelopen wordt. Je vindt geen GR50 in Wikipedia, echter nu wel bij de Sentiers de Grandes Randonnées en France (Franse GR's), waar je 4 links vindt naar de 4 gedeeltes van de GR50, die je aldus in een lus kan lopen.

 

De bedoeling van GR50+ is om te gaan wandelen, stukken GR af te stappen of trektochten te maken in de bergen. Ieder lid dat een wandeling of een trektocht plant kan dit kenbaar maken aan de groep en alle leden van de GR50+ kunnen er aan deelnemen.

top

 

 

Geplande activiteiten

 

 

 

 

                                             2024

 

 

 

 

Vrijdag 17 mei 2024 - Zottegem, olv Leo B

 

Samenkomst:    11:30 uur Dreamland, Broeder Mareslaan 115, 9620 Zottegem
                          Info trein

Afstand:

GPX (download)

 

Deelnemers: Leo B, Lisbeth, Jo, Maggy, Myriam Vds


top

 

 

 

 

 

 

 

 

Verslagen en Fotoreeksen Trektochten Buitenland (chronologisch en thematisch)

 

 

Tent-Huttentocht rondom Kufstein

Mei 2007. Met zijn zessen (Ludwig, André, Marie Paul, Kadoo, Jo en Ora) trekken we met een hittegolf in de bergen. Elke dag blijkt een beproeving, maar eindigt telkens met veel geluk op een happy-end. Bv. doen we de tweede dag een lange afdaling om iets te kunnen eten alvorens in de tent te kruipen (die boven bleef liggen) …blijkt de hut gesloten te zijn! 200 m lager zijn ook alle boerderijen gesloten. Plots komt daar een jeep met de Wirt van het Gasthof, die ons een lift naar boven geeft… Lees verder het volledige verhaal van Ludwig.
De tweede dag begaf mijn camera het reeds. Gelukkig boden Marie Paul en André hun camera aan omdat ze zelf toch niet zo veel foto's namen. De fotoreeks is daarom een mengeling, met foto's genomen door Jo, André en Marie Paul, alsook nog enkele aanvullende foto's van Ludwig.

top

 

GR20 in Corsica

Juni 2007. Met zijn vijf (Guido, Jan, Louis, Jo en Ora) beginnen we aan de GR20 vanaf Calenzana in het noorden van Corsica. In dezelfde periode lopen Ludwig en Ivan de GR20 van zuid naar noord. De eerste dagen zijn zwaar door 3 factoren: het is verschrikkelijk warm, we hebben rugzakken van 21 kg en we zijn nog niet ingelopen. Daarom verloopt de tweede helft van de tocht al heel wat vlotter.
De GR20 staat bekend als de moeilijkste onder de GR's en loopt over de centrale bergkam dwars door Corsica.
In het geïllustreerd verhaal 'Ora op de GR 20 in Corsica' krijg je een sfeerbeeld van onze belevenissen met een overzicht van het uitgevoerde programma. Op internet vind je voldoende uitgebreide en/of technische beschrijvingen van de tocht.
Bovendien kan je de tocht volledig in alle details volgen in het uitgebreide fotoverslag, verdeeld in 2 reeksen:
     foto's GR20 Noord deel 1
     foto's GR20 Noord deel 2 + Zuid
De tocht van zuid naar noord, verhaal van Ludwig.

Het verhaal 'Ora op de GR 20 in Corsica' staat ook
     op de website van Base Camp,
     in een verkorte versie op de site van Anders Reizen,
     in een vertaling naar het Engels op de internationale site Off The Beaten Track travel magazine.

top

 

Corsica trektocht - Mare a Mare Nord

November 2013. Staf & Ivan delen hun wandelervaringen.

Uiteindelijk zullen we er 46u48 overdoen. We lopen in een lus met begin- en eindpunt het mooie Corte. Dus deels de mare a mare nord en terug via zijn variante. We hebben 8 (zware) stapdagen van ongeveer 20 km gemiddeld. Op Corsica spreekt men niet in km maar in uren, dus een gemiddelde van 07u30 per dag. Veel leesgenot met dit idyllisch verslag.Lees het geïllustreerde verslag van Ivan in 2 delen:

   Verslag

top

 

Corsica - Mare E Monti noord

Juni 2014. Vier leden van de GR 50+ hebben samen met Josine een stukje van de Mare E Monti noord gelopen in Corsica. De nadruk lag vooral op het gezellig samen zijn maar toch werd er ook iedere dag wat gewandeld. Het natuurpark Scandola (werelderfgoed UNESCO) werd bezocht met de boot. Ook de havenstad Calvi met zijn citadel werd bezocht. Het reisverslag bevat heel wat foto's van prachtige, paradijselijke panorama's. Ze zijn ook twee keer gaan zwemmen in een van de vele bergriviertjes die Corsica rijk is. Op hun tocht lag ook het pad van de facteur. De geschiedenis hiervan kun je lezen in het verslag.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 3 delen:
     deel 1   -   deel 2   -   deel 3   

top

 

Corsica - Mare a Mare Nord

Juni 2015. Met zijn vijven doen we een groot deel van de Mare a Mare Nord in Corsica. Tijdens ons verblijf wordt Corsica geteisterd door zware onweders. Wijzelf hebben er niet zoveel last van gehad. Op de GR 20 vallen er echter 4 doden.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 4 delen:
     Deel1   -   Deel2   -   Deel3   -   Deel4

top

 

Corsica - Bonifacio

Juni 2018. Corsica of het Ile de Beauté, eiland van schoonheid. Een waar wandelaarsparadijs: woeste kusten en idyllische baaien, kristalheldere beken en verrukkelijke bergmeren, geurige maquis en prachtige dennenbossen, rotskusten, en imposante toppen, pittoreske bergdorpjes en de zonnige dagen van het Middellandse Zeegebied. Dat zijn allemaal voordelen die slechts weinig vakantieoorden kunnen bieden. Maar het zijn vooral de grandioze berglandschappen dat Corsica, ook gebergte in zee genoemd, zo lieflijk maken. Wandelaars en bergbeklimmers kennen Corsica vooral van de GR 20 en de wandelingen van kust naar kust. Dat zijn vrij zware wandelingen. Het was mijn betrachting om een wandelreis samen te stellen die voor elke wandelaar haalbaar is. Ik denk dat ik hierin ben geslaagd. We hebben een huisje gehuurd in de buurt van Bonifacio. Van daaruit hebben we elke dag een of twee wandelingen gemaakt in de omgeving. Het zijn veelal wandelingen in het lage gebergte langsheen de kust waarbij we steeds zicht hebben op de mooie strandjes en baaien die Corsica rijk is. Maar we hebben ook wandelingen gemaakt in het binnenland langs een prehistorische site die men pas 60 jaar geleden heeft ontdekt tussen de maquis. Ook een stukje GR 20 kon niet ontbreken op deze reis. Deze reis is een voorbereiding voor een wandelvakantie voor het Zuiderhuis.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 4 delen:
     Deel1   -   Deel2   -   Deel3   -   Deel4

top

 

 

Corsica - Cap Corse

September 2018. Henri en ikzelf willen een aantal wandelingen doen op Cap Corse, een mindergekende wandelbestemming. We gaan vooral veel delen doen van het Sentier des douaniers. Wat een mooie wandelvakantie moest worden slaat om in een nachtmerrie. Het noodlot slaat toe. Toevallige passanten bieden hulp, maar er komen ook mensen van tussen de maquis gekropen. Ben ik nu aan het ijlen of is alles toch maar een droom? Er wordt beroep gedaan op een reddingshelikopter maar die heeft het te druk, er zijn teveel slachtoffers. Een reddingsactie wordt op het getouw gezet via het Sentier des douaniers. Een ziekenwagen blijft uren stand-bay in het naburige dorp. Er wordt een reddingsactie gestart via de zee. Het lichaam schakelt alle noodgeneratoren in om in leven te blijven. Betrokken partijen hebben hun toestemming gegeven voor publicatie van de tekst en van de foto’s in dit reisverslag.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 4 delen:
     Deel1   -   Deel2   -   Deel3   -   Deel4

top

 

 

Corsica - De Golf van Porto

September 2019. De Golf van Porto is zonder twijfel de parel van de Corsicaanse kust. Ter land en ter zee kan men er een uniek kustlandschap bewonderen. De bergwandelaar wordt evenzeer verleid door het grandioze rots- en bosdecor rond de golf, wat de wandelingen zeer gevarieerd maakt. De Golf van Porto, ingeschreven op de UNESCO werelderfgoedlijst, is prachtig met kliffen van rood graniet die de zee overheersen. Opmerkelijke plaatsen die we aandoen zijn: de Calanques de Piana, in het zuiden en het schiereiland Girolata en het natuurreservaat Scandola, in het noorden.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 3 delen:
     Deel1   -   Deel2   -   Deel3

top

 

 

Sardinië

Voor de eerste keer trek ik met een vijfkoppig groepje naar het Italiaanse eiland Sardinië. Dit nog vrij onbekende Italiaanse eiland in de Middellandse Zee zit vol verborgen schoonheden met een kustlijn van maar liefst 2000 kilometer vol steile kliffen, verlaten baaien, geheimzinnige grotten en lege witte zandstranden. Het ruwe bergachtige binnenland met steile rotspieken die worden afgewisseld door diepe kloven en grotten zijn geschikt om heerlijke wandelingen te maken. Geen twijfel mogelijk: een vakantie op dit prachtige eiland vergeet je nooit meer.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 4 delen:
     Deel1   -   Deel2   -   Deel3   -    Deel4

top

 

Klettersteig in de Fanes en Latemar Dolomieten

Juli 2007. Guido, Jo en Ora trekken naar de Dolomieten voor een trektocht met lichte Klettersteige (via ferrata). Het waren 8 stapdagen in uitstekend weer, zodat alle tochten met succes konden beëindigd worden. Op moeilijkere stukken Klettersteig, waar ik mijn handen toch niet vrij had, heeft Guido mijn fotocamera overgenomen. Hij maakte spectaculaire foto's van Ora op de beklimming van de Klettersteige.
Dit is een geïllustreerd verhaal.
Wie echter alles meer in detail wil beleven vindt ook de uitgebreide fotoreeks (even geduld a.u.b. tijdens het opladen).
Er is ook een korte video waarin Ora blijkbaar niet moe wordt...

top

 

Huttentocht Verwallgruppe

September 2007. De huttentocht ging voor een groot deel door in de sneeuw. Verslag door Ludwig.

top

 

GR 5 van Bergen op Zoom naar Nice

Ludwig en Staf willen deze GR afstappen op verschillende weekends. Ludwig maakte reeds volgende verslagen:
GR5 Bergen Op Zoom - Testelt
GR5 Testelt - Hasselt
GR5 Hasselt - Visé
GR5 Fraipont-Vielsalm

Het volledige verslag Nederland en België (374 km)

GR5 Vielsalm - Manternacht (Luxemburg): verslag met foto's in 3 delen:
     deel 1   -   deel 2   -   deel 3

GR5 Manternach - Liverdun: verslag met foto's in 5 delen:
     deel 1   -   deel 2  -   deel 3   -   deel 4   -   deel 5

GR5 Rumelange - Liverdun
     deel 1   -   deel 2  -   deel 3   

GR5 Liverdun - Barr: verslag met foto's in 7 delen:
     deel 1   -   deel 2  -   deel 3   -   deel 4   -   deel 5   -   deel 6   -   deel 7

GR5 La Vanoise: Les Houches - Modane:
     Deelnemers: Ludwig en Henk
     Verslag: Ludwig
     deel 1   -   deel 2  -   deel 3   -   deel 4

GR5 Liverdun - Barr:

Deelnemers: Ludwig en Henk
Verslag: Ludwig
Henk en Ludwig hebben een gedeelte van de GR 5 gelopen van Liverdun tot Barr. Het gebied dat ze gelopen hebben speelt zich deels af in het Natuurpark van Lotharingen en deels in de Vogezen. Ludwig heeft dit deel al gedaan met Staf, maar Henk diende dit deel nog af te stappen. Daarmee heeft Henk, in Frankrijk, de GR 5 gelopen tot diep in de Alpen en heeft hij het gehele gat dicht gereden (gelopen). Volgende maand lopen Henk en Ludwig het voorlaatste deel van de GR 5, de Queyras.
deel 1   -   deel 2  -   deel 3   

GR5 Modane - Larche

Dit gedeelte van de GR 5 speelt zich deels af in het departement Savoie en deels in het regionaal natuurpark “Queyras”, om te eindigen in het Nationaal Parc du Mercantour.  Het is een prachtig en heel fraai gebied tegen de Italiaanse grens. De hoogste col op dit traject is de Col du Girardin (2.708 m). Op de col nemen we een verkeerde beslissing. Het zal ons zuur opbreken. Het brengt ons in nauwe schoentjes. Doodsangsten hebben we uitgestaan. Er is niemand die hulp kan bieden, we moeten het helemaal zelf klaren. Gelukkig kunnen we het nog navertellen.
deel 1   -   deel 2  -   deel 3 

De doodsangsten waarover Ludwig het heeft in deze inleiding kan je ook lezen in een artikel uit de Gazet van Antwerpen.

GR5 Mercantour - Laatste gedeelte: Larche - Nice

Juli 2013. Zes jaar hebben we er over gedaan maar we hebben het gehaald. We hebben nu het laatste gedeelte van de GR5 gelopen en hebben dan ook de gehele GR5 volledig afgewerkt. Het is echter terug een prachtig avontuur geworden met voorziene en met onvoorziene ingrediënten er in. We zijn op heterdaad betrapt geweest tijdens een bivak op verboden terrein, hebben ontmoetingen gehad met patous, zijn verkeerd gelopen, enz.
deel 1   -   deel 2  -   deel 3 

top

 

Deltapad (van Hoek van Holland tot Bergen op Zoom)

16-20 10 2008. Ludwig, Staf en twee vrienden van Staf stappen het Deltapad in Nederland af. Het Deltapad gaat van Hoek van Holland tot Bergen op Zoom en is 139 km lang. Het maakt, net als de GR5, deel uit van de Europese wandelweg E2.  De E2 is 4.800 km lang.  Het is bedoeling van Ludwig en Staf om ooit de volledige E2 af te stappen.

verslag met foto's in 6 delen:
     deel 1   -   deel 2  -   deel 3   -   deel 4   -   deel 5   -   deel 6

top

 

In Luxemburg van Diekirch naar Manternach

2008 04 14-17

De auto bleef in Manternach en met Ora spoorde ik naar Diekirch. In Marxberg wilde ik Ludwig en Staf vervoegen op hun GR5-tocht. Een open weide lokte me op een afkorting, maar de pinnekensdraden zijn er zo hoog en frekwent - met dus veel tijdverlies - dat we telefonisch dan maar afspraken op de camping van Bleesbruck.

De tweede dag ging het tot Grundhof en woensdag tot Born om donderdag Manternach te bereiken. Als prachtig te vermelden gebieden doorkruisten we Klein-Zwitserland en de klimmassieven van Berdorf, waar ik zeker een paar kiekjes moest nemen van herinneringen aan vroegere klimpartijen.

We doorkruisten Echternach en passeerden langs het kasteel van Beaufort.

Het verhaal van Ludwig in 3 delen kan je hierboven vinden aan de hand van met uitleg voorziene foto's: deel 1, deel 2 en deel 3.

Mijn fotoreeks.

top

 

Eislek Trail

juni 2020 - Kautenbach - La Roche-en-Ardenne

Deze wandelroute doorheen karaktervol en goed bewaard landschap, vertrekt uit Kautenbach, een dorpje genesteld diep in een vallei. Onderweg naar Clervaux en het Woltzdal trek je door afgelegen en soms weidse landschappen om uiteindelijk te stijgen naar de hoog gelegen waterscheidingslijn tussen het Rijn- en Maasgebied. Je steekt daar de grens over naar België en ontdekt er de Ardense plateaus om daarna af te dalen in de vallei van de Ourthe, met als einddoel het mooi gelegen stadje La Roche-en-Ardenne. Deze lange wandelroute van het Rijn- naar het Maasbekken, is bewegwijzerd in beide richtingen. Je wandelt afwisselend over discrete paadjes in de zoom van valleien en over bredere, meer open veldwegen op de hooggelegen plateaus. Deze tocht kan je boeken bij het Zuiderhuis. Daar is bagagevervoer voorzien.

Verslagen:
    Deel1   -   Deel2   -   Deel3

top

 

 

Wandelweek Ardennen juli 2020

Wallonië is nooit monotoon maar is een bonte verzameling van landschappen, streken en kleuren. Het heeft nog een ongerepte natuur, een rijke fauna en flora, pittoreske dorpjes en hartelijke mensen. We hebben een vaste stek centraal gelegen tussen de Hoge Venen, La Roche en Aywaille. Ideaal dus om van hieruit naar het vertrekpunt van de wandeling te rijden. Alle wandelingen die op het programma staan, zijn stuk voor stuk hoogstandjes. Namen die tot de verbeelding spreken; Baraque Michel, de vallei van de Statte, de venen van Malchamps, de vallei van de Trôs-Marets, de wandeling naar de neus van Napoleon, het Reinhardkasteel, de hoogste watervallen van België en de stuwdam van Robertville. Dit zijn maar enkele namen maar we wandelen ook langs de oevers van de meest bekendste riviertjes van de Ardennen zoals de Warche, de Statte, de Trôs-Marets, de Chefna en de betoverende Ninglinspo. Spa, bakermat van thermalisme en wellness, is prachtig gelegen aan de voet van beboste heuvels waar natuurlijke bronnen ontspringen. De Hoge Venen maakt deel uit van het Belgisch-Duitse natuurpark Hoge Venen-Eifel. We zullen hier de originele schoonheid ontdekken, alsook de unieke fauna en flora.

Verslagen:
     Deel1   -   Deel2   -   Deel3

Wandelweek Ardennen juli-augustus 2021

Verslagen: Deel1 - Deel2 - Deel3 - Deel4

top

 

 

GR 129 Dwars door België (eerste deel: feb-apr 2021)

Met maar liefst 573 kilometers aan bewegwijzerd traject is Grote Routepad 129 momenteel de langste wandelroute in België. Het verbindt het Venetië van het Noorden met de officiële hoofdstad van het verre Belgische zuiden. Van Brugge naar Aarlen dus. Deze wandelroute kwam er niet zomaar plots, ze is het resultaat van 30 jaren evolutie in het uittekenen en optimaliseren van het GR-net in Vlaanderen en Wallonië.

     Deel 1   -   Deel 2   -   Deel 3   -   Deel 4

top

 

 

GR 129 Dwars door België (tweede deel: apr-mei 2021)

     Deel1   -   Deel2   -   Deel3

top

 

 

Coast tot Coast in Engeland

30 04 - 14 05 2008 Ivan en Leo wandelen van “St Bees” aan de Ierse zee naar “Robin Hoods Bay” aan de Noordzee. Het Lange afstandspad doorkruist het noorden van Engeland en is 311 tot 317 km lang. Ze doen 3 nationale parken aan, het “Lake district”, de “Yorkshire Dales” en tot slot de “North York Moors”. Ze zullen 6.860 mt stijgen en dalen. Deze tocht werd als 2e beste tocht ter wereld beoordeeld.

Waarom gaat iemand nu meer dan 300 km afleggen in 12 dagen? Lees en bekijk dan dit verslag.

top

 

Wicklow Way in Ierland

14-22 06 2008 Ludwig en Ivan gaan de Wicklow Way in Ierland lopen.  Dit is het enige lange afstandspad van Ierland, 132 km lang door de bergen. Ze gaan met de tent en kamperen er vrij (wild). Ivan neemt zijn vislijn mee om zijn avonden door te brengen met het vissen op forel en zalm. Ludwig kuist de vis, zorgt voor het kampvuur (butagaz), zet de tent op en doet de afwas. Ze lopen van zuid naar noord om zon, wind en regen in de rug te hebben. De tocht eindigt in Dublin.

Ludwig schreef het verslag, geïllustreerd met foto's:
     deel 1   -   deel 2   -   deel 3   -   deel 4   -   deel 5

top

 

Met Ora in de Karwendel

22-27 07 2008. Jo met Ora en Ivan trekken naar de Karwendel. Scharnitz - Karwendelhaus - Birkkarspitze - Pleisenhütte - Scharnitz. 4 jaar geleden (tocht bij Mittenwald) viel de Birkkarspitze letterlijk in het water. Deze maal ligt ze onder de sneeuw. Toch trekken we naar boven. 't Wordt een hele tijd zelf sporen... De volgende dag doen we de oversteek van het Karwendelhaus naar de Pleisenhut.

Geïllustreerd verhaal.
Volledige fotoreeks.

top

 

Triglav Nationaal Park in de Julische Alpen

4-14.8.2008 Guido, Jo en Ora trekken naar het Triglav Nationaal Park in de Julische Alpen.

top

 

Zo regent het in Salzburg

22-25 06 2009 We plannen een trektocht rondom de Hochalmspitze. Het weer beslist er anders over. Stundenlange Dauerregen wordt er op de radio voorspeld. En dat zonder enig uitzicht op verbetering voor de volgende dagen. Oriëntering in potdichte mist en 40 cm nieuwe sneeuw maken ons nieuwsgierig wat voor genoegens een natte uitstap naar Salzburg zou opleveren...

In een voorstadje is er een speciaal klimparadijs. In Salzburg zelf speelt een fanfare lustig voor het standbeeld van Mozart. In boeken- en sportwinkels is het binnen droog... We eindigen in het restaurant van Tyl Uylenspiegel.

fotoreeks

top

 

Beklimming Mont Blanc - Voorbereiding Klimmen in België

04 12 2008 We houden onze eerste vergadering;

27-28 03 2009 Deze tweedaagse gebruiken we voor het inoefenen van klimtechnieken. De voorbereidingen op de rotsen in Dave hadden te kampen met een beetje regen op vrijdagnamiddag. In Sorée brachten we de nacht door en oefenden we zaterdagmorgen de stijgijzers in de regen. Als het dan toch droger werd reden we naar Marche-les-Dames, waar ons een storm wachtte. Snel deden we een rappel naar beneden… Realistischer kon het niet zijn. Als het bijna opgeklaard was begonnen we aan de Klettersteig, die we toch nog bij prachtig weer mochten doen.

fotoreeks voorbereiding-1

03 06 2009 Les rochers de Néviau in Dave. Hier leent het terrein zich uitstekend om zich technisch voor te bereiden op de beklimming van de Mont Blanc. Vandaag oefenen we het klimmen in cordee op de rotsen en de afdaling op het touw in rappel. Alles verloopt zeer vlot. We zijn er klaar voor. Nu ook nog de grote hoogte trotseren...

fotoreeks voorbereiding-2

top

 

Beklimming Mont Blanc - De acclimatisatie en de eigenlijke beklimming

31.7 - 24.8 . 2009. Na dat Ora, de Zwitserse Witte Herder, reeds in 14 landen onderweg was en ettelijke bergtochten ondernam in rots, sneeuw en ijs, beklimt ze nu de hoogste bergtop van de Alpen, de Mont Blanc (4810 m). Ze bereikt dan ook letterlijk én figuurlijk haar hoogtepunt op deze Alpenreus.

Lees het geïllustreerd verhaal Ora beklimt de Mont Blanc over 3 weken alpinisme. Ora begint een acclimatisatie in het hooggebergte in de Italiaanse Alpen, waar ze in het Valsesia aan de zuidkant van het Monte Rosamassief de Vincentpiramide (4215 m) en Balmenhorn (4176 m) beklimt. Daarna overwint ze de Gran Paradiso (4061 m). Na nog een laatste hoogteaanpassing op de Tour-gletsjer, begint ze aan de eigenlijke beklimming van de Mont Blanc en de Dôme du Goûter (4304 m) . Ze schrijft 5 vierduizenders op haar palmares.

De volledige fotoreeks geeft je een gedetailleerd beeld over deze 3 weken alpinisme.

Ter afwisseling zijn er ook nog 2 korte filmpjes van op de camping.
      Mijn 2" tent
      Chris en Ora goede maatjes

Als voorbereiding in België oefenen de kandidaat-deelnemers de klimtechnieken op de Belgische rotsmassieven: een tweedaagse op de rotsen van Dave (klimmen) en van Marche-les-Dames (Klettersteig) en nog een klimdag in Dave. De verwijzing naar de foto's hiervan staat onder Voorbereiding Klimmen in België.

Het verhaal 'Ora beklimt de Mont Blanc' verscheen ook
- in waaskrant.be
- in twee verhalen opgesplitst op de site van Anders Reizen:
            een gedeelte Italië: Bergtochten in Valle d'Aosta
            een gedeelte Frankrijk: Beklimming Mont Blanc via de Goûterhut
                 (Een overzicht van: al mijn verhalen bij Anders Reizen)
- in een vertaling naar het Engels bij: Off The Beaten Track travel magazine
            Mountain hiking in Valle d'Aosta
            Climbing Mont Blanc via Grand Couloir
- in het clubblad 2010/1 van ZWHVN (Zwitserse Witte HerdersVereniging Nederland)

top

 

Rheinhöhenweg - E8

3-9 03 2010 Henk, Staf VG en Ludwig trekken op de E8 van Bad Godesberg tot Trechtingshausen.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 3 delen:
     deel 1   -   deel 2   -   deel 3   

top

 

Katharenroute -

12-22 07 2010 Jan en Ludwig hebben de GR 107 ook wel de "Katharenroute", de "Chemin des Bonshommes" of de "Cami dels Bons Homes" genoemd, gelopen dwars door de Pyreneeën.  Het is ongeveer de route die de vluchtende Katharen zowat 1000 jaar geleden afgelegd hebben. De meeste Katharen hebben de vlucht echter niet overleefd. 

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 4 delen:
     deel 1   -   deel 2   -   deel 3   -   deel 4

top

 

Tour du Mont Blanc

1-11 09 2010 Louis, Staf en Ludwig. De Tour du Mont Blanc bestaat reeds meer dan 50 jaar en is daarmee een van de oudste Grande Randonnées van Frankrijk.  De tour loopt werkelijk volledig rond de hoogste berg van de Alpen, de "Mont Blanc", inclusief de gehele Mont Blanc-keten.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 5 delen:
     deel 1   -   deel 2   -   deel 3   -   deel 4   -   deel 5

top

 

Luxemburg

Het Müllerthal is een gebied in het oosten van Luxemburg tegen de Duitse grens. Het Müllerthal wordt ook wel Klein Zwitserland genoemd vanwege zijn zandesteenformaties, natuurschoon en beekjes met watervallen. Wandelpaden doorkruisen de grotten en holen van de grillige zandsteenformaties. Ook de wandelroute GR5 loopt door het gebied.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig.

 

SPANJE

GR 7 in Spanje

GR 7 - eerste deel - 2010

De E 4 - GR 7 begint helemaal in het zuidelijkste puntje van Spanje, in Tarifa. Deze route is met bijna 9 000 km de langste wandelroute in Europa. Beginnend aan de Atlantische kust bij de straat van Gibraltar (Tarifa) loopt hij door Spanje, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Hongarije, Roemenië en Bulgarije naar Griekenland om daar te eindigen op de Peloponesos.

Het eerste deel loopt door Andalusië. De route volgt hier grotendeels oude niet meer in gebruik zijnde veedrijfpaden en muilezelroutes en komt door de mooiste natuurgebieden van Spanje.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 4 delen:
     deel 1   -   deel 2   -   deel 3   -   deel 4  

 

GR 7 - tweede deel - 2011 april-mei

Ivan, Jan, Henk, Ludwig, Staf VM zetten de trekking in Spanje, langsheen de GR 7, verder.  We gaan er op zoek naar de pata negras, de bloeiende amandel- en olijfbomen, stekelige cactussen, sinaasappel- en citroenenbomen, granaatappelbomen, kurk- steen- en andere eiken.

Maar ook een ontmoeting met de zon staat op het programma.  We gaan hoge toppen scheren, diepe kloven doortrekken en de witte dorpjes doorkruisen.  Af en toe doen we een terrasje met wat tapas en bestellen meteen dos cervezas per trekker.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 4 delen:
     deel 1   -   deel 2   -   deel 3   -   deel 4  

 

GR 7 - derde deel - Andalusië - november 2012

Voor het eerst heeft Ludwig een gedeelte van de GR 7 (Zuid-Spanje) gedaan zonder tent en zware rugzak. Ditmaal heeft hij gekozen om een team samen te stellen bestaande uit vier personen. De vier hebben elkaar leren kennen via de website van Seniorennet en kenden elkaar dus niet op voorhand. Ze hebben een auto en een huisje gehuurd en konden zo stappen met een lichte dagrugzak. Ze zijn gestart in het Nationaal Park Sierra Nevada en zijn geëindigd iets voorbij het Natuurpark van Baza waar de GR 7 doorloopt. Het weer zat deze keer niet mee en ze hebben zelfs sneeuw gehad. Maar ondanks het minder goede weer hebben ze toch alle dagen hun dagtocht gestapt. Het team heeft ondertussen al besloten om in de toekomst op dezelfde manier verder te reizen.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 2 delen:
     deel 1   -   deel 2   

top

 

GR 7 - vierde deel - Andalusië - januari 2013

Ludwig, Guido M, Guido C en Jan hebben een gedeelte van de GR 7 in Spanje gelopen. Ze zijn begonnen aan de noordelijke splitsing van de Sierra Nevada. De trekking ging van Villanueva de Cauche tot Rute. De olijfboomgaarden en het meer van Iznajar domineerden de trekking.
Ze hebben ook een wandeling gemaakt in het Nationaal Park "El Torcal". 

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig:

top

 

GR 7 - vijfde deel - Andalusië-Murcia - oktober 2013

Onze leden Guido C en Ludwig hebben samen met Frans, Ivo en Josine terug een gedeelte van de GR 7 in Spanje gelopen. Meer dan de helft van de tocht speelde zich af in het natuurpark van Cozorla. Op de laatste dag hebben ze Andalusië verlaten en zijn ze de provincie Murcia ingetrokken. Ze hebben mooi weer gehad en hebben veel wilde dieren gezien. 

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 3 delen:
     deel 1   -   deel 2   -   deel 3  

top

 

GR 7 - zesde deel - Andalusië - maart 2014

Onze leden Guido M, Lut en Ludwig hebben samen met Frans en met Josine terug een stukje van de GR 7 gedaan in het zuiden van Spanje. Het traject lag achter de Sierra Nevada waar ze soms zicht op hadden. Ze hebben mooi weer gehad en hebben de tocht met de dagrugzak kunnen doen. Ze hadden twee regendagen voorzien die ze hebben kunnen opvullen met twee luswandelingen omdat het niet geregend heeft.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 3 delen:
     deel 1   -   deel 2   -   deel 3  

top

 

GR 7 - zevende deel - Murcia - oktober 2014

Met een groepje van 5 kaarters doen we het eerste gedeelte van de GR 7 in Murcia. Het weer zit mee en alle dagen kunnen we na de tocht zwemmen in het zwembad van onze vakantiewoning. 

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 4 delen:
     Deel 1   -   Deel 2   -   Deel 3   -   Deel 4  

top

 

GR 7 - achtste deel - Valencia - maart 2015

Samen met Frans, Josine, Lut en Myriam heb ik terug een stukje van de GR 7 gedaan. Door het slechte weer hebben we een dag niet kunnen stappen en hebben we een bezoek gebracht aan de stad Alicante. 

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 2 delen:
    Deel 1   -   Deel 2   

top

 

GR 7 - negende deel - Valencia - oktober 2015

Met een groep van 5 mensen heb ik terug een gedeelte van de GR 7 gelopen. Dit gedeelte bevindt zich vooral in het Nationaal Park Sierra de Mariola in de regio Valencia. Maar we hebben ook het middeleeuwse stadje Bocairent bezocht met zijn Moorse grotten en zijn klooster. 

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 3 delen:
    Deel1   -   Deel2   -   Deel3

top

 

GR 7 - tiende deel - Carchelejo - Cazorla - maart 2016

Ditmaal doorkruist de GR 7 het natuurpark Sierra Magina en ook een deel van het natuurpark Sierra de Cazorla.  Beide parken bevatten niet alleen hoge bergen maar ook prachtige kastelen en oude forten.  We bezoeken tevens enkele historische steden zoals Baeza, Ubeda en Jaen.  Buiten onze omstandigheden dienen we ons verblijf in Spanje met twee dagen te verlengen. 

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 4 delen:
    Deel1   -   Deel2   -   Deel3   -   Deel4

top

 

 

GR 7 - elfde deel - Cofrentes - Chelva - oktober 2016

We dienen zowat 60 km van de GR 7 over te slaan omdat er in de buurt van de GR geen wegen lopen waar we met de wagen kunnen komen. We bevinden ons nu in Valencia. Dit deel van de GR 7 is ruw, bergachtig met vele bossen en prachtige kloven. 

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 3 delen:
    Deel1   -   Deel2   -   Deel3

top

 

GR 140 in Spanje - Andalusië - 2013 maart

Onze leden Guido en Ludwig hebben samen met nog drie andere personen de GR 140 gelopen. Deze GR begint in het natuurpark Cabo De Gata Nijar welke gelegen is in Almeria (Zuid Spanje). De tocht trekt deels door de Tabernaswoestijn en deels door de Sierra Nevada. Er wordt ook een bezoek gebracht aan het Alhambra in Granada.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 3 delen:
     deel 1   -   deel 2   -   deel 3   

top

 

GR 142 in Spanje - Sierra Nevada in Andalusië - 2011 mei-juni

De GR 142 ligt aan de zuidflank van de Sierra Nevada en is één van de mooiste streken van het Spaanse Andalusië. Het grootste gedeelte van de GR 142 loopt door de Alpujarras. Dit prachtige landschap met zijn vruchtbare dalen, indrukwekkende bergen en witte dorpjes is het ideale terrein voor een vakantie in een rustige en authentieke omgeving. Hier maak je kennis met de architectuur die zo typisch is voor de Alpujarras. Op de hellingen staan in terrasvorm witgekalkte huisjes die verbonden zijn met elkaar door platte daken.

Deelnemers: Ludwig, René

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 3 delen:
     deel 1   -   deel 2   -   deel 3   

top

 

GR 243 in Andalusië

André, Jan en Ludwig lopen de GR 243 in het Spaanse Andalusië.  Deze GR is 120 km lang. Op 20 1 2012 vertrekken ze in Ronda en stappen geheel door het nationaal park Sierra de las Nieves naar Marbella in 6 dagtochten.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 5 delen:
     deel 1   -   deel 2   -   deel 3   -   deel 4   -   deel 5 

top

 

GR 244 in het zuiden van Spanje

Februari 2012. Ludwig heeft voor het eerst een tocht alleen ondernomen. Hij heeft de GR 244 in het zuiden van Spanje gedaan. Het is een luswandeling die deels door de woestijn van Tabernas gaat. Dit is tevens de enige plaats in Europa die de naam van woestijn mag dragen.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 3 delen:
     deel 1   -   deel 2   -   deel 3 

top

 

Andalusië

Maart 2019. Witte dorpjes, de zon die er nagenoeg constant schijnt, de olijfboomvelden, de wijngaarden, diepe kloven en een tragische geschiedenis van Moren staan garant voor een onvergetelijke vakantie. Deze wandelreis doorheen Andalusië brengt ons op prachtige locaties die tot de verbeelding spreken. Het voert ons door natuurparken, een desolate woestijn, schilderachtige dorpjes en Moorse ruïnes om te eindigen in de hoofdstad van de Costa del Sol, Malaga.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 3 delen:
     Deel1   -   Deel2   -   Deel3

top

 

Camino del Rey, het gevaarlijkste pad ter wereld

Camino del Rey is een pad dat tot de verbeelding van velen spreekt. Met ons vieren zullen we tien dagen in het Spaanse Andalusië verblijven. We zullen er enkele luswandelingen en enkele klettersteigen doen maar we hebben maar één doel voor ogen en dat is het beklimmen van de Camino del Rey. Na drie dagen op verkenning te zijn geweest doen we op de vierde dag een aanval op de Camino del Rey maar al na een half uur dienen we de aanval te stoppen door enkele boze Spanjaarden. Zullen we de Camino del Rey al dan niet nog kunnen beklimmen? U leest er alles over in volgend verhaal.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 3 delen:
     deel 1   -   deel 2   -   deel 3 

top

 

Camino Mozarabe

December 2015. Samen met mijn achterneef heb ik een gedeelte van de camino Mozarabe gedaan. Deze start in Malaga en sluit, na ongeveer 450 km, aan op de Via de la Plata in Merida. Het is dus eigenlijk een aanlooproute die voor een groot gedeelte over Romeinse heirbanen en Moorse wegen loopt. Ik denk deze aanlooproute te doen in twee keer.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 3 delen:
     Deel1   -   Deel2   -   Deel3

top

 

 

Andalusie in het spoor van de Moren

Maart 2018. Witte dorpjes, de zon die er nagenoeg constant schijnt, de olijfboomvelden, de wijngaarden, diepe kloven en een tragische geschiedenis van Moren staan garant voor een onvergetelijke vakantie. Deze wandelreis doorheen Andalusië brengt ons op prachtige locaties die tot de verbeelding spreken. Het voert ons door natuurparken, een desolate woestijn, schilderachtige dorpjes en Moorse ruïnes om te eindigen in een cowboydorp.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 3 delen:
     Deel1   -   Deel2   -   Deel3

top

 

 

Extremadura

April 2019. Een regio vol contrasten met Middeleeuwse dorpjes, nationale- en natuurparken, vruchtbare valleien , bergen, majestueuze watervallen en uitgestrekte steppen en dehesas (een soort boomweiden). Het is een dun bevolkt gebied waar roofvogels zoals arenden en gieren ons rond de oren vliegen. Maar ook massa’s andere gekende en minder gekende vogels zoals witte en zwarte ooievaars, bijeneters, blauwe eksters, rode en zwarte wauwen en nog veel meer. Maar ook wilde katten zoals de lynx en Iberische varkens (pata negra) kan men er tegenkomen, evenals slangen en schorpioenen. In dit vergeten stukje Spanje staat een wandelvakantie garant voor een surrealistische ervaring.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 3 delen:
     Deel1   -   Deel2   -   Deel3

top

 

GR 4 - DE KRACHT VAN DE SCHELP

De GR 4 wordt als aanlooproute gebruikt om naar Santiago de Compostela te gaan. De pelgrims droegen een Jacobsschelp. In de middeleeuwen was dit een teken voor de struikrovers om deze mensen met rust te laten (die hadden toch niets).
De GR 4 zelf heeft een lengte van zowat 1.500 km en verbindt de Atlantische kust met de Provence. Deze GR begint vanuit het Franse Royan (Charente-Maritime) en eindigt in het Franse Grasse. De GR4 doorkruist 13 departementen: Charente-Maritime, Charente, Dordogne, Haute-Vienne, Creuse, Puy-de-Dôme, Cantal, Lozère, Ardèche, Gard, Vaucluse, Alpes-de-Haute-Provence en Alpes-Maritimes.

GR 4 deel 1: van Royan tot Cognac

Ludwig is een nieuwe GR begonnen. Hij heeft het eerste deel van de GR 4 gestapt van Royan tot Cognac. Deze GR 4 ligt in Frankrijk, is zowat 1.500 km lang en doorkruist 13 departementen van Royan (Charente-Maritime) tot Grasse (Alpes-Maritimes). Het eerste departement is de Charente Maritime welke nagenoeg geheel is afgewerkt. Het volgende deel zal de Charente zelf zijn en misschien al een stukje van de Dordogne. Het volgende deel staat gepland voor oktober.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 3 delen:
     deel 1   -   deel 2   -   deel 3 

GR 4 deel 2: van Cognac tot Aixe-Sur-Vienne

Ludwig heeft de GR 4 verder gezet van Cognac tot Aixe-Sur-Vienne. Na de Charente Maritime en de Charente zit hij nu in de Haute-Vienne (Dordogne). De GR 4 is nu onderdeel geworden van een pelgrimstocht naar Santiago de Compostela via het heiligdom Lourdes en langs niet historische pelgrimswegen. Ludwig werd een gedeelte van de tocht vergezeld door Michel. De laatste dag zal Ludwig nooit vergeten; gruwel, gruwel, gruwel!

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 3 delen:
     deel 1    -   deel 2    -   deel 3 

GR 4 deel 3: van Aixe-Sur-Vienne tot Clermont-Ferrand

Ludwig heeft de GR 4 verder gezet van Aixe-Sur-Vienne tot Clermont-Ferrand. Ditmaal was hij vergezeld van ons GR50+lid Henk. Het is een tiendaagse staptocht geworden waarbij drie departementen werden aangedaan, de Haute-Vienne (Dordogne), de Creuse en de Puy-de-Dôme. Het volgende deel zal pas volgende zomer kunnen aangevat worden want het terrein begint nu bergachtiger te worden. Wederom hebben ze een paar keer gebruik kunnen maken van pelgrimsvoordelen.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 3 delen:
     deel 1   -   deel 2   -   deel 3 

top

GR 4 deel 4: van Clermont-Ferrand tot Saint-Flour

29/6-5/7/2014. Henk en Ludwig hebben terug een gedeelte van de GR 4 gestapt. Ze zijn begonnen met de klim van de Puy de Dôme en zijn geëindigd in Saint-Flour. Ze hadden de tent mee en hebben er meerdere keren gebruik kunnen van maken. Ze bevinden zich nu in het Centraal Massief in de regio Auvergne. Henk had wat problemen en wou opgeven, maar dank zij de kracht van de schelp heeft hij het toch gehaald. In het verslag is tevens een mooi verhaal over het ontstaan van de Last Post verwerkt.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 3 delen:
     deel 1   -   deel 2   -   deel 3 

top

GR 4 deel 5: van Saint-Flour tot Pont-Saint-Esprit

September 2015. Samen met Henk heb ik terug een gedeelte van de GR 4 gestapt. We hebben mooie gebieden doorkruist zoals Lozere, Cevennen en Ardeche. We hebben ook een bezoekje gebracht aan een van de mooiste dorpen van Frankrijk, Aiguèze. Voor mij was dit, tot hiertoe, het mooiste deel van de GR 4. We hebben ook het standbeeld van het beest van Gevaudan gezien en brengen u het waargebeurde verhaal ervan.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 3 delen:
     Deel1   -   Deel2   -   Deel3

top

GR 4 deel 6: van Bollene de la Croissiere tot Manosque

Juli 2016. Samen met Henk doe ik terug een deel van de GR4. Dit deel gaat van Bollene de la Croissiere tot Manosque. We zitten in de Provence met de prachtig bloeiende lavendelvelden, wijngaarden en velden met zonnebloemen. We moeten ook over de Mont Ventoux tijdens de mistral.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 3 delen:
     Deel1   -   Deel2   -   Deel3

top

GR 4 deel 7: van Manosque tot Grasse

Mei 2017. Ik vat het laatste gedeelte aan van de GR 4, samen met Henk. Henk dient na enkele dagen echter af te haken wegens knieproblemen. De Maritieme Alpen zijn mooi maar zwaarder dan gedacht. De Gorge du Verdon is een waar natuurwonder.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 4 delen:
     Deel1   -   Deel2   -   Deel3   -   Deel4

top

 

 

OP WEG NAAR SANTIAGO DE COMPOSTELA

Deze indeling van de routes naar Compostela volgt de geografisch gelegen opeenvolgende delen. De auteur vermeldt soms een ander nummer bij een deel, eerder afhankelijk van een chronologische volgorde van de uitvoering ervan.

Route 1 - Van Nederland naar Compostela

Deel 1 (Pieterpad)

Ludwig is begonnen aan zijn pelgrimstocht naar Santiago de Compostela.  Het is een meerjarenplan.  Het is de bedoeling dat hij van de Waddenzee in Noord Nederland tot de Atlantische Oceaan stapt.  Hij heeft nu een deel van het Pieterpad in Nederland gestapt samen met Leo Dekort.  Het vooropgestelde traject zal om en bij de 3.700 km bedragen.  In september doet hij het tweede deel van het Pieterpad.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 5 delen:
     deel 1   -   deel 2   -   deel 3   -   deel 4   -   deel 5 

Deel 2

Ludwig heeft het tweede traject van zijn pelgrimstocht afgewerkt. Het Pieterpad is volledig gedaan en ook het traject tussen Maastricht en Namen heeft hij al achter de kiezen. Volgend jaar in het voorjaar zet hij zijn weg verder. Zoals vooropgesteld begint hij dan aan de GR 654 van Namen tot, als het kan, Vézelay.

Zijn geïllustreerde verslag in 3 delen:
     deel 1   -   deel 2   -   deel 3  

Deel 3 - Namen - Reims

Mei 2013. Ludwig heeft het volgende deel van zijn Compostelatocht verdergezet van Namen tot Reims. Hij is vertrokken in het weekend en heeft zich dan enkele dagen laten vergezellen door enkele vrienden. Onderweg heeft hij twee pelgrims ontmoet, een Nederlander en een Belg. Beiden zijn van in hun thuishaven vertrokken. De Nederlander doet de tocht ook in stukjes net als Ludwig maar de Belg hoopt het in één keer te kunnen doen. Het weer zat deze keer niet zo goed mee. Ludwig zit nu in het gebied "Champagne-Ardennes" maar heeft nog een lange weg te doen.

Zijn geïllustreerde verslag in 3 delen:
     deel 1   -   deel 2   -   deel 3  

top

Deel 4 - Reims - Brienne-le-Château

Augustus 2013. Ludwig heeft terug een deel van de weg naar Compostela verder gezet. Gelukkig waren het geen te lange afstanden per dag want het is onderweg behoorlijk warm geweest. Ditmaal heeft hij slechts twee pelgrims ontmoet en die gingen dan nog in de andere richting, op weg naar Rome. Ludwig heeft nu het gedeelte tussen Reims en Brienne-le-Château gedaan. Dit bevindt zich geheel in de Champagnestreek. In september zet hij deze tocht verder en dan zal hij eindigen in de Bourgognestreek. 

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 3 delen:
     deel 1   -   deel 2   -   deel 3  

top

Deel 5 - Brienne-le-Château - Auxerre

September 2013. Ludwig heeft terug een deel van de weg naar Compostela verder gezet langs de GR 654. Hij heeft veel bijgeleerd over de productie van champagne. Hij zat immers (deels) in het departement Champagne en Ardenne en heeft er verschillende contacten gelegd met champagneboeren. Na de champagnestreek is hij geëindigd in de Chablisstreek. Hij bevindt zich nu in het departement Bourgogne.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 3 delen:
     deel 1   -   deel 2   -   deel 3  

top

Deel 6 - Auxerre - Bourges

Ludwig heeft terug een stukje van de Camino gedaan. Hij is vertrokken in Auxerre en heeft zijn tocht beëindigd in Bourges. Hij heeft nog een gedeelte van de GR 654 gedaan maar van in Vezelay is hij overgeschakeld op de weg van Vezelay. Dit pad gaat tot de grens met Spanje. Hij heeft telkens overnacht in gîtes en in refuges en ook een keer bij een particulier. In een van de refuges heeft een reporter van een plaatselijke krant Ludwig geïnterviewd. Onderweg heeft hij nog andere Vlaamse pelgrims ontmoet die met de fiets de tocht aan het doen waren. De laatste dagen heeft hij het gezelschap gekregen van de Nederlander Gerard, ook toevallig een politieagent.

(Nota: Op weg naar Santiago is heringedeeld:
     Route 1: vanuit Nederland,
     Route 2: Via de la Plata: vanuit Zuid-Spanje.
Dit deel Auxerre-Bourges wordt dus deel 6 i.p.v.9)

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 3 delen:
     deel 1   -   deel 2   -   deel 3  

top

Deel 7 - Bourges - La Souterraine

Juli 2014. Ludwig heeft terug een tiendaagse achter de rug. Hij heeft zijn Camino verdergezet. De tocht ging van Bourges tot La Souterraine. Meer dan 2.200 km heeft hij nu al gedaan van de Camino. Hij had geen tent mee en heeft telkens de nacht doorgebracht in hotel, gîte en één keer bij een particulier. Hij is ook op de koffie geweest bij een Nederlander die in Frankrijk woont.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 3 delen:
     deel 1   -   deel 2   -   deel 3  

top

Deel 8 - La Souterraine - Perigueux

September 2014. Het grootste deel van deze tocht heb ik in de Limousin gedaan maar ben de tocht geëindigd in de Dordonge. Heb enkele pelgrims ontmoet en meerdere vrijwilligers "hospitaliers", elk met hun eigen verhaal. Maar op de laatste dag heb ik een wel heel merkwaardige pelgrim ontmoet die nog heel, heel lang onderweg zal zijn. Ik bevind me nu op 15 stapdagen van de Frans-Spaanse grens.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 3 delen:
     deel 1   -   deel 2   -   deel 3  

top

Deel 9 - Perigueux - Mont de Marsan

April 2015. Een groot deel van deze tocht bevindt zich in de Dordogne maar ik ben geëindigd in de Landes. De Pyreneeën komen in zicht. Nog 5 stapdagen en ik ben in Spanje. In dit gedeelte zijn de refuges en de gîtes naar de kleine kant en heb ik meerdere keren bij een particulier de nacht doorgebracht. Ik heb zelfs een keer kunnen overnachten in een echt kasteel.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 3 delen:
     deel 1   -   deel 2   -   deel 3  

top

Deel 10 - Mont de Marsan - Pamplona

Mei 2015. Samen met mijn neef Erwin (twee leden van de GR 50+) heb ik terug een stukje pelgrimsweg afgelegd. We zijn zowel de grens Frankrijk-Spanje als de Pyreneeen overgestoken. Dit gedeelte ging van Mont de Marsan tot Pamplona. Nog iets meer dan 700 km en ik heb mijn doel bereikt.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 3 delen:
     Deel 1   -   Deel 2   -   Deel 3  

top

Deel 11 - Pamplona - Burgos

Juli 2015. Het begint met de stierenrennen in Pamplona. Tientallen nationaliteiten ontmoet ik op deze camino. Ik maak een Braziliaan dolgelukkig met twee keer niets. Ik kom dagelijks een pelgrim met een ezel tegen. Ik kom voorbij enkele heel bekende plaatsen voor pelgrims.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 4 delen:
     Deel 1   -   Deel 2   -   Deel 3   -   Deel 4

top

Deel 12 - Burgos - Astorga

April 2016. Het begint met de stierenrennen in Pamplona. Tientallen nationaliteiten ontmoet ik op deze camino. Ik maak een Braziliaan dolgelukkig met twee keer niets. Ik kom dagelijks een pelgrim met een ezel tegen. Ik kom voorbij enkele heel bekende plaatsen voor pelgrims.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 3 delen:
     Deel 1   -   Deel 2   -   Deel 3

top

Deel 13 - Astorga - Santiago de Compostela

September 2016. Samen met mijn neef doe ik het laatste traject van de Camino Francès, van Astorga tot Santiago de Compostela. Onderweg hebben we een ontmoeting met een pelgrim die zich verplaatst op een houten loopfiets! Tijdens de pelgrimsmis zitten we op de eerste rij en zie ik voor het eerst in mijn leven de botafumeiro heen en weer slingeren. Toen ik mijn "Compostela" (getuigschrift van pelgrim) afhaalde diende ik het aantal kilometers op te geven die ik op de pelgrimsweg had afgelegd. Ik wist het niet precies maar zei: "3.000 km". Evenwel zijn het er 3.685!

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 4 delen:
     Deel1   -   Deel2   -   Deel3   -   Deel4

top

 

Route 2 - Via de la Plata - Vanuit het zuiden van Spanje naar Compostela

Deel 1 - aanlooproute "Via de la Plata" van Cadiz tot Sevilla

November 2013. Ludwig heeft de aanlooproute naar de pelgrimsweg "Via de la Plata" gelopen van Cadiz tot Sevilla. Hij heeft zich laten vergezellen door drie wandelaars (waarvan 2 leden van de GR50+) en één chauffeur die dagelijks de wandelaars naar hun vertrekpunt bracht en hen kwam halen op het eindpunt. Ze hebben tevens een bezoek gebracht aan Sevilla en zijn daarbij gegidst geweest door ons GR50+lid Hilda.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 3 delen:
     deel 1   -   deel 2   -   deel 3  

top

Deel 2 - Via de la Plata - van Sevilla tot Zafra

Februari 2013
Ludwig is begonnen met het eerste deel van de Via de la Plata. Het is een pelgrimsweg die vertrekt in het zuiden van Spanje tot Santiago de Compostela. Op dit deel was hij vergezeld van Loe. Ze hebben gebruik gemaakt van de plaatselijke albergue's en kleine hostals. De tocht begon in Sevilla en eindigde in Zafra. Onderweg zijn ze meerdere pelgrims tegen gekomen en al vlug bestond er een vriendschappelijke band onder de pelgrims.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 2 delen:
     deel 1   -   deel 2  

Deel 3 - Op weg naar Compostela - het deel "Via de la Plata" van Zafra tot Cáceres

December 2013. Ludwig heeft terug een deel van de pelgrimsweg "Via de la Plata" afgelegd.  Hij heeft zich ditmaal laten vergezellen door zijn achterneef Erwin Sabbe.  Ze hebben het gedeelte gedaan van Zafra tot Cáceres.  Ze hebben altijd aangenaam zonnig weer gehad en hebben terug overnacht in kloosters en in albergues.  Ze hebben tevens terug andere pelgrims ontmoet.  Ooievaars, gieren en arenden waren nooit ver af.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 3 delen:
     deel 1   -   deel 2   -   deel 3  

top

Deel 4 - Op weg naar Compostela - het deel "Via de la Plata" van Cáceres tot Salamanca

Februari 2014. Ludwig en zijn wandelmaat Henri hebben terug een stukje pelgrimsweg in Spanje achter de rug. Ze hebben het gedeelte van de Vía de la Plata gedaan tussen de twee historische steden Cáceres en Salamanca. Er was terug heel wat wateroverlast en ook het weer zat deze keer niet echt mee. Ze hebben alle dagen in albergue's en in hotels geslapen en het meest beklijvende voor Ludwig was de ontvangst en de overnachting bij een priester.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 3 delen:
     deel 1   -   deel 2   -   deel 3  

top

Deel 5 - Op weg naar Compostela - het deel "Via de la Plata" van Salamanca tot Rionegro del Puente

Oktober 2017. Ludwig heeft terug een stukje van de Via de la Plata gestapt samen met mijn achterneef Erwin.
"We zijn begonnen in de historische stad Salamanca en we zijn geeindigd in Rionegro del Puente. Santiago de Compostela is niet meer ver af."

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 3 delen:
     deel1   -   deel2   -   deel3

top

 

Route 3 - Camino del Norte - Route langs de Noord-Spaanse kust naar Compostela

Deel 1 - Van Irun tot Donostia San Sebastian

Juni 2017. Naar Santiago de Compostela voeren niet alle, maar toch tamelijk veel wegen. Eén daarvan is de route langs de Noord-Spaanse kust. Ze is ouder dan de zeer populaire Camino Francès maar treedt langzaam uit haar schaduw naar voren. Hier op de Camino del Norte maak je als pelgrim nog ongestoorde wandeldagen mee tussen het Baskenland en Galicië. Ze is soms wild en ruig, soms landelijk en lieflijk, dan weer stedelijk en vol geschiedenis.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 4 delen:
     Deel1   -   Deel2   -   Deel3   -   Deel4

top

Deel 2 - Camino del Norte - Van Bilbao naar Torrelavega

Oktober 2018. Samen met Erwin doe ik het tweede deel van de Camino del Norte. Naar Santiago de Compostela voeren niet alle, maar toch tamelijk veel wegen. Een daarvan is de route langs de Noord-Spaanse kust. Ze is ouder dan de zeer populaire Camino Francès maar treedt langzaam uit haar schaduw naar voren. Hier op de Camino del Norte maak je als pelgrim nog ongestoorde wandeldagen mee tussen het Baskenland en Galicië. Ze is soms wild en ruig, soms landelijk en lieflijk, dan weer stedelijk en vol geschiedenis.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 2 delen:
     Deel1   -   Deel2

top

Deel 3 - Camino del Norte - Van Torrelavega naar Gijon

Oktober 2019. Samen met Henk doe ik het derde deel van de Camino del Norte. Naar Santiago de Compostela voeren niet alle, maar toch tamelijk veel wegen. Een daarvan is de route langs de Noord-Spaanse kust. Ze is ouder dan de zeer populaire Camino Francès maar treedt langzaam uit haar schaduw naar voren. Hier op de Camino del Norte maak je als pelgrim nog ongestoorde wandeldagen mee tussen het Baskenland en Galicië. Ze is soms wild en ruig, soms landelijk en lieflijk, dan weer stedelijk en vol geschiedenis.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 4 delen:
     Deel1   -   Deel2   -   Deel3   -   Deel4

top

 

GR 1 - "Sendero Historico"

René en Ludwig zijn samen een nieuwe GR begonnen. Zij hebben het eerste deel gedaan van de GR 1, ook wel "Sendero Historico" genoemd. Dit is een lange afstandspad dat op het Iberisch schiereiland Spanje doorkruist van de Middellandse Zee naar de Atlantische Oceaan. De route loopt van oost naar west door de regio’s Catalonië, Aragon, Zaragoza, Baskenland, Navarra, Alava, Burgos, Asturië, Cantabrië, Palencia, León en Galicië. Het pad is meer dan 1600 km lang en loopt onder andere door het Cantabrisch gebergte, de Picos de Europa, de Pyreneeën en vele andere natuurparken.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 3 delen:
     deel 1   -   deel 2   -   deel 3

top

 

CANARISCHE EILANDEN

 

Tenerife

Eerste wandelingen

Dec 2014. Wie Tenerife zegt denkt meteen aan overvolle stranden en zonnekloppers rond de zwembaden. Maar Tenerife is echt ook een wandeleiland bij uitstek. We hebben er hoge en minder hoge toppen beklommen en enkele adembenemende mooie kloven bewandeld.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 3 delen:
     deel1   -   deel2   -   deel3   -   deel 4

Tweede wandelvakantie

Jan 2015. Onze leden Guido C en Ludwig hebben samen een wandelvakantie doorgebracht in Tenerife.  Ze hebben er voornamelijk wandelingen gemaakt in het noordwesten en het centrum van het eiland.  Ze hebben onder andere de Teide beklommen tot aan de refugio Altavista welke gelegen is op een hoogte van 3.260 m.  Ook in het mooie Teno gebergte hebben ze meerdere wandelingen gemaakt.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 3 delen:

     Deel1   -   Deel2   -    Deel3

Tenerife 2020

Jan 2020. Ditmaal kiezen we resoluut voor het uiterste noordoosten van het eiland. We doen dan ook onze meeste wandelingen in het natuurpark Anaga. Anaga is een bergmassief met scherpe randen en diepe ravijnen, strak achter elkaar, bedekt met een groene deken van laurierbossen, met hier en daar charmante dorpjes. We maken wandelingen tussen de grillige stammen vol mos in dit vochtige woud. Het Anaga-massief is geologisch een van de oudste gebieden van Tenerife. We vinden er kustvegetatie, zones met Canarische en tabaiba-wolfsmelk, drakenbloedbomen en Canarische palmbomen.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 4 delen:

     Deel1   -   Deel2   -   Deel3   -   Deel4

top

 

Gran Canaria

Eerste deel

Januari 2016. Voor het eerst trek ik met een groepje naar Gran Canaria. We hebben er een prachtige ontmoeting gehad met een heel bijzonder man, Agustin. Gran Canaria heeft een ronde vorm met een diameter van ongeveer 50 km. Het eiland is vooral bekend om zijn zonnige stranden. Evenwel heeft het binnenland ongeveer duizend km aan wandelpaden. Voor een wandelaar heeft het eiland heel wat te bieden. Er is een verscheidenheid van landschappen: duinen contrasteren met subtropische dalen, barranco's met palmenoases en glinsterende stuwmeren. Verder zijn er nog dennenbossen, bergweiden, kliffen die 800 meter lager in zee storten en bizarre monolieten.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 4 delen:

     Deel1   -   Deel2   -   Deel3   -   Deel4

top

 

Tweede deel

Februari 2016. Samen met twee nieuwe mensen, Jules en Marc, heb ik terug wandelingen gemaakt in Gran Canaria. Enkele oude wandelingen werden overgedaan maar er zitten ook een aantal mooie en nieuwe wandelingen in. Er zitten ook enkele pittige wandelingen in die enkel geschikt zijn voor wandelaars met ervaring en die geen hoogtevrees hebben. En voor de tweede keer heb ik de kluizenaar Agustin ontmoet.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 4 delen:

     Deel1   -   Deel2   -   Deel3   -   Deel4

top

 

Derde deel

Januari 2017. Voor de derde maal trek ik met een klein groepje naar Gran Canaria. Het is winter maar het is er 20 tot 25 graden warmer dan bij ons. We hebben verschillende historische plaatsjes bezocht waar de oermens nog heeft gewoond. We hebben zelfs iets heel bijzonders gevonden, gemaakt door de oermens en verstopt tussen de maquis.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 4 delen:

     Deel1   -   Deel2   -   Deel3   -   Deel4

top

 

Vierde deel

November 2017. Voor de vierde keer ga ik op wandelvakantie naar Gran Canaria met een klein groepje.  Het eens zo groene eiland ziet er nu deels zwart geblakerd uit door de hevigste bosbranden sedert decennia.  Maar niet getreurd, alle verbrande bomen zullen na verloop van tijd terug uitschieten zodat het eiland terug zijn weelderige groene kleur krijgt. Ditmaal zijn we met 4 leden van GR50+.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 4 delen:

     Deel1   -   Deel2   -   Deel3   -   Deel4

top

 

 

Vijfde deel

Januari 2018. Het hele jaar door een mild klimaat, talloze stranden en ontelbare wandelpaden in de bergen, reden genoeg om dit vakantie-eiland als een waar paradijs te bestempelen. Op dit eiland der zaligen, zoals Gran Canaria in een ver verleden ook wel genoemd werd, is een wandelvakantie het hele jaar door een must. Voor de vijfde maal heb ik daar een wandelvakantie met enkele vrienden.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 4 delen:

     Deel1   -   Deel2   -   Deel3   -   Deel4

top

 

 

Zesde deel

April 2018. Na de West Highland Way en de beklimming van de Ben Nevis, twee jaar geleden, was Michel terug aan een nieuwe uitdaging toe. Ik doe enkele extreme wandelingen met de volledig blinde Michel in Gran Canaria. Voor Michel is het de eerste keer dat hij in Gran Canaria komt. De eerste dagen viel het weer wat tegen maar we hebben toch alle dagen kunnen wandelen.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 4 delen:

     Deel1   -   Deel2   -   Deel3   -   Deel4

top

 

 

Zevende deel

Januari 2019. Gaston op vakantie in Gran Canaria

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 4 delen:

     Deel1   -   Deel2   -   Deel3   -   Deel4

top

 

Lanzarote

Juni 2014

Voor het eerst doe ik een tocht op het Canarische Eiland Lanzarote. Ik heb me laten vergezellen door René die ik al meer dan 30 jaar ken. We hebben er enkele kraters beklommen en meer dan 30 km over een lavaveld gelopen.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 4 delen:
     Deel1   -   Deel2   -   Deel3   -   Deel4

top

 

December 2016 - Lanzarote - Zuiderhuis - 1

Rood geaderde kraters en lavabergen, een eigenzinnige kunstenaar die overal sporen nalaat en de zon die 6 uur per dag schijnt. Op dit rustige Canarische eiland staat een wandelvakantie in de winter garant voor een surrealistische ervaring. Voor de eerste keer loods ik een groep voor het Zuiderhuis doorheen Lanzarote. Ik heb geprobeerd om in acht dagen het mooiste van Lanzarote te laten zien.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 4 delen:
     Deel1   -   Deel2   -   Deel3   -   Deel4

top

 

Februari 2017 - Lanzarote - Zuiderhuis - 2

Voor de tweede keer begeleid ik voor het Zuiderhuis een groep wandelaars doorheen Lanzarote. Er zijn een paar nieuwe wandelingen toegevoegd en we zijn op bezoek geweest bij die eigenzinnige kunstenaar die overal zijn sporen heeft nagelaten op Lanzarote.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 4 delen:
     Deel1   -   Deel2   -   Deel3   -   Deel4

top

 

December 2017 - Lanzarote - Zuiderhuis - 3

Rood geaderde kraters en lavabergen, een eigenzinnige kunstenaar die overal sporen nalaat en de zon die 6 uur per dag schijnt. Op dit rustige Canarische eiland staat een wandelvakantie in de winter garant voor een surrealistische ervaring. Voor de derde keer loods ik een groep voor het Zuiderhuis doorheen Lanzarote. Ik heb geprobeerd om in acht dagen het mooiste van Lanzarote te laten zien.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 4 delen:
     Deel1   -   Deel2   -   Deel3   -   Deel4

top

 

Februari 2018 - Lanzarote - Zuiderhuis - 4

300 rood geaderde kraters en lavabergen, een eigenzinnige kunstenaar die overal sporen nalaat, uitgestrekte lavavelden en geothermische bijzonderheden verschaffen het eiland haar eigenzinnige karakter, dat in de Canarische archipel ongeëvenaard is. Op dit rustige Canarische eiland, waar de zon 6 uur per dag schijnt, staat een wandelvakantie in de winter garant voor een surrealistische ervaring. Voor de vierde keer leid ik een groep rond doorheen de mooiste gebieden van Lanzarote.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 4 delen:
     Deel1   -   Deel2   -   Deel3   -   Deel4

top

 

Augustus 2019 - Opa verf en Lennert in Lanzarote

Voor het eerst trek ik op vakantie met Lennert. Lennert is mijn 11 jarige kleinzoon. Hij is de oudste van de vier kleinkinderen. Ondanks zijn jonge leeftijd is hij wel al redelijk groot en kan hij al redelijke afstanden wandelen. Hij wandelt ook graag. Hij gaat ook op kamp met de scouts. Later wilt Lennert vulkanoloog worden. Een wandelvakantie in Lanzarote is dan ook iets naar zijn smaak.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 4 delen:
    Deel1   -   Deel2   -   Deel3   -   Deel4

top

 

El Hierro

April 2022

El Hierro is het meest afgelegen en kleinste Canarische eiland. Als je van rust houdt dan zit je op La Gomera of La Palma al goed, maar op El Hierro voelt het helemaal als het einde van de wereld. Het heeft ook niet voor niets de UNESCO-bioreservaat status gekregen door haar unieke landschap met door lava gebeeldhouwde rotswanden, prachtige jeneverbes bosjes en woeste verlaten vulkanische gronden. Een genot voor de wandelaar.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 2 delen:
     Deel1   -   Deel2

top

 

 

 

BALEAREN

 

Mallorca

     Oktober 2021.

Met een groepje van vier kaartvrienden hebben we het gebergte in Mallorca verkend. Niemand van ons was er ooit al geweest.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 3 delen:
     Deel1   -    Deel2   -   Deel3

 

     September 2022.

Samen met Guido Claesen hebben we 10 dagen verbleven op Mallorca om er wandelingen te verkennen voor het Zuiderhuis. Ik had daar al een programma met mooie wandelingen maar ik wilde ter plaatse kijken of ik het wandelprogramma nog kon verbeteren.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 3 delen:
     Deel1   -    Deel2   -   Deel3

 

 

 

Menorca

Menorca hoort, samen met Mallorca, Ibiza en Formentera, bij de eilandengroep de Balearen. Menorca is gelukkig nog niet ontdekt door hordes toeristen. Dat is wat het eiland bijzonder maakt. Ideale omstandigheden dus voor een wandelvakantie! Van alle wandelingen op Menorca, is de Cami de Cavalls de meest bekende en spectaculairste. Dit wandelpad is 185 km lang en loopt langs de gehele kust van het eiland. Vroeger werd het door militairen te paard gebruikt om de veiligheid van het eiland te bewaken. Wij hebben er de mooiste delen uitgepikt en zo doorkruisen we rotsachtige gebieden en valleien, oude wachttorens, vuurtorens en loopgraven. Maar het allermooiste zijn toch wel de vele stranden die direct aan het wandelpad liggen. Kleine en prachtige baaitjes, waar je in alle rust even kunt bijkomen en je even kan zwemmen in de zee.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 4 delen:
     Deel1   -   Deel2   -   Deel3   -   Deel4

 

 

MALTA

Wandelen op de eilanden Malta, Comino en Gozo

Wat is het fijn zich opnieuw kind te voelen en zijn fantasie de vrije loop te laten, gevoed door het romantische karakter van de archipel: kreken en grotten die de ideale schuilplaats zijn voor zeerovers die hier hun schatten verbergen, mysterieuze historische tempels die aan Atlantis doen denken, middeleeuwse burchten, schuilplaatsen en doorgangen in rotsen.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 3 delen:
     Deel1   -   Deel2   -   Deel3

top

 

 

 

Kerry Way in Ierland

21-30 5 2012. Ivan deed de Kerry way, een wandeling in Ierland. De Kerry Way loopt parallel aan de beroemde "Ring of Kerry" over het schiereiland Iveragh. De route gaat vooral door de dalen en over de lage passen. Het hoogste punt ligt op 385 m (Windy Gap).

Geïllustreerd verslag

top

 

 

FRANKRIJK

Provence

September 2017. Samen met Guido Claesen heb ik een tiental dagen doorgebracht in de Provence. We hebben er voornamelijk wandelingen rond het gebied van de Mont Ventoux gedaan maar ook de Mont Ventoux zelf stond op het programma. Verder hebben we luswandelingen gedaan in, bekende en in minder bekende, kloven en okerkleurige gebergten. Na elke wandeling brachten we tevens een bezoek aan een mooi bergdorpje of een historische plaats.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 4 delen:
     Deel1   -   Deel2   -   Deel3   -   Deel4

top

 

GR 21 in Normandie aan de Franse kusten, deel van E9

Juli 2017. De GR21 is gelegen in het Franse departement Seine-Maritime in Normandie. Deze route maakt deel uit van de Europese route E9. De Grande Randonnee 21 is een wandelroute langs de Franse Kanaalkust van het havenstadje Le Treport naar de grote transporthaven Le Havre. Het grote-routepad is ongeveer 200 km lang. De route is gemarkeerd met de gebruikelijke wit-rode streepjes en wordt onderhouden door de Federation Française de la Randonnee Pedestre.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 3 delen:
     Deel1   -   Deel2   -   Deel3

top

 

GR 223 in Normandie langs de Franse kusten, deel van E9

De GR 223 ligt in Normandië en loopt dicht langs de kust. Het is een onderdeel van de E 9 (Europese wandelweg 9), de Europese kustroute die loopt van de baai van Biskaye naar Polen. Het pad volgt zo veel mogelijk de kust, maar het moet af en toe naar het binnenland afbuigen, onder andere in verband met privé eigendommen. De route is gemarkeerd met de gebruikelijke wit-rode streepjes en wordt onderhouden door de Fédération Française de la Randonnée Pédestre. Het is de bedoeling dat ik de gehele Franse kust bewandel via de verschillende GR-routes.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 3 delen:
     Deel1   -   Deel2   -   Deel3

top

 

Franse Kusten deel 5

Samen met Henk doe ik het vijfde deel van de Franse Kusten. We verlaten nu definitief de GR 223 en schakelen over op de GR 34. We zijn geëindigd in Saint-Malo.

Verslagen: Deel1 - Deel2

top

 

GR 68 of Tour du Mont Lozère

Zoals de titel al doet vermoeden loopt de GR 68 volledig, in lusvorm, rond de Mont Lozère (1.680 m) die meteen de hoogste top is in de Cevennen. De GR 68 bevindt zich geheel in de Cevennen. Het Nationaal Park Cevennen (Frans: Cévennes) is een streek en bergketen in het Centraal Massief in het zuiden van Frankrijk. Het beslaat het grootste deel van het departement Lozère en kleinere gedeelten van de departementen Hérault en Gard in de regio Languedoc-Roussillon. De Cevennen, gelegen ten westen van de Rhône en op nog geen 100 kilometer van de Middellandse Zee, is een ruig en afwisselend middelhoog berggebied, met steile ravijnen en vlakke plateaus, scherpe bergkammen en zacht glooiende hellingen. De Cevennen vormen de zuidoostelijke uitlopers van het Massif Central. Je loopt als wandelaar in de Franse Cevennen geen dag in hetzelfde landschap. De ene morgen wandel je over een dor, hoog kalkplateau, 's avonds eindigt de tocht in een diepe canyon. Een dag later ploetert hij door een dicht kastanjewoud. De volgende morgen wachten glooiende akkers. Koele dennenbossen gaan over in rotspartijen met watervalletjes. Het natuurpark in het zuidelijk deel van het Centraal Massief laat de wandelaar elke dag een ander gezicht zien.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 3 delen:
     deel 1   -   deel 2   -   deel 3   

top

 

Rondje in de Maritieme Alpen - 2011 oktober

Leo, Ivan en Ludwig hebben een rondje gelopen in de Maritieme Alpen in het Zuiden van Frankrijk.  Het is een aaneenschakeling van meerdere GR's, van bergdorp naar bergdorp via eeuwenoude ezel- en andere paden.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig

Verslag Ivan: Ivan, een dagje in de regen

top

 

GR 510 in de Maritieme Alpen

Van 31 oktober tot 11 november 2012, doen Ivan en Staf VM de “GR510”. Met 25,33 km per dag drijft de tocht hen fysiek tot het uiterste. In 9 dagen leggen ze 228 km af. Gemiddeld stijgen ze 1456 m en dalen ze 1369 m per dag.

Na het vliegtuig naar Nice, begint de tocht in Breil-sur-Roya en eindigt hij in Lac de Saint-Auban.

Verslag

top

 

Tour du Morvan

Staf & Ivan doen de Tour du Morvan eind november 2015. Deze trektocht staat op nummer één in Frankrijk als de mooiste.

Door omstandigheden zijn we een maand later vertrokken, daardoor krijgen we prachtige winterse omstandigheden i.p.v. de typische herfstkleuren. Daarom zullen we ons tentje dienen thuis te laten en vooraf kiezen voor gereserveerde overnachtingen.

Verslag

top

 

Kanaaleilanden

Henri en Ludwig hebben drie Kanaaleilanden bezocht. Ze zijn er terecht gekomen in een andere wereld. Op de eilandjes Herm en Sark is er geen gemotoriseerd verkeer behalve dan de landbouwtractoren van de boeren en van de bewoners. Men rijdt er nog met paard en koets. Maar alle Kanaaleilanden hebben tevens een rijke geschiedenis, mooie kliffen, witte stranden en een kleurenpalet aan bloemen.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 3 delen:
     deel 1   -   deel 2   -   deel 3   

top

 

Trekking door Noordwest Schotland met Ben Nevis

De eenzaamheid van de Schotse hooglanden blijft Ivan aantrekken.

2013-06-15. Ivan schreef 2 verslagen en kondigt ze als volgt aan:
Enkele jaren terug was ik van plan met enkele vrienden rondom de Ben Nevis te wandelen. Door extreme regenval hebben wij moeten afzien van onze plannen.
Deze keer ga ik een nieuwe poging wagen. Eerste deel in het noordwestelijk deel Knoydart. Dit schiereiland is het meest afgelegen deel van Scotland. Daarna het tweede deel rondom de Ben Nevis.
Aanvankelijk zou Guido mij vergezellen, maar om familiale redenen (lees verjaardag vieren) besluit hij enkel het tweede deel mee te wandelen. Uiteindelijk ga ik op mijn eentje het eerste deel bewandelen. Het is niet aangewezen om deze eenzaamheid alleen te betreden maar ik ga het er maar op wagen. En dat het avontuurlijk wordt?!
Guido, die op bezoek was bij zijn dochter in Newcastle, verkoos van daaruit door te reizen naar Fort William om enkele dagen mee te stappen. Het was de bedoeling om rondom de Ben Nevis te trekken. Daar Guido zijn tent, slaapzak en matje niet bij heeft besluiten we dagtochten te maken in de mooie omgeving van de Ben Nevis.  Guido is met de wagen en daardoor kunnen we gemakkelijk ons start- en eindpunt bereiken. Zijn vreugde is groot wanneer hij op de top van de Ben Nevis staat.

Dit onvergetelijk avontuur vraagt naar meer. Dit wil ik opnieuw doen. Heb nu wat extra ervaring opgedaan. Maar liever niet meer alleen. Dus wie me eens wil vergezellen in de toekomst, laat het maar weten.

Veel plezier,
Guido & Ivan

Lees het geïllustreerde verslag van Ivan:

    Trekking door Noordwest Schotland

top

 

Schotland: West Highland Way

Een verhaal van Ivan uit 2009.

    West Highland Way

top

 

Schotland: West Highland Way met Ben Nevis

Mei 2016. Samen met de blinde Michel doet Ludwig in Schotland de West Highland Way. Ze hebben twee dagen extra uitgetrokken om nadien een poging te wagen om de Ben Nevis te beklimmen. Dat is de hoogste berg van Engeland. Het is meteen ook de gevaarlijkste berg van geheel Europa. Gemiddeld laten er twee mensen het leven per jaar. Laten de weergoden het toe om een poging te ondernemen? Kan Michel dit aan?

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 3 delen:
     Deel1   -   Deel2   -   Deel3

top

 

GR 48

Eerste deel

Januari 2014. Ludwig is een nieuwe GR begonnen in het zuiden van Spanje. Met een groepje van vier mannen, waarvan drie leden van de GR 50+, hebben ze het eerste gedeelte gedaan van de GR 48. Onderweg hebben ze veel ooievaars, pata negras, reigers, arenden en gieren gezien. Ze zijn ook nauw in contact gekomen met een echte Spaanse stier die uitgebroken was en hebben meermaals hun broek moeten uitdoen om door het water te waden.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 3 delen:
     deel 1   -   deel 2   -   deel 3   

top

 

Tweede deel - Andalusië - Sierra Morena

November 2015. Met een groepje van 5 heb ik terug een gedeelte van de GR48 in het Spaanse Andalusie afgelegd.  De eerste dag van de GR48 liep samen met de pelgrimsweg Via de La Plata.  De gehele tocht bevindt zich in natuurpark dat vooral wordt bewoond door pata negras, vale gieren, arenden en vele andere dieren.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 3 delen:
    Deel1   -   Deel2   -   Deel3  

top

 

Derde deel - Andalusië - Sierra Morena

November 2016. Van Hornachuelos naar Embalse (meer) Del Guadamellato.
Met een groepje van vijf personen heb ik het voorlaatste deel van de GR 48 afgelegd. Daar we in de buurt zaten van de Caminito del Rey en het natuurpark El Torcal, hebben we deze plaatsen eveneens bezocht. Op het einde kwam een albatros nog wat roet in het eten gooien.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 3 delen:
    Deel1   -   Deel2   -   Deel3

top

 

Vierde deel - Andalusië - Sierra Morena

Maart 2017. Met een groepje van 5 heb ik nu het laatste gedeelte van de GR 48 gedaan. We kregen nog een onverwachte bezoeker uit Affligem die enkele dagen bij ons heeft gelogeerd. We hebben ook Cordoba bezocht tijdens een regendag. In een Heiligdom heb ik dingen gezien die ik in deze tijd niet meer voor mogelijk hield.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 4 delen:
     Deel1   -   Deel2   -   Deel3   -   Deel4

top

 

 

GRIEKENLAND

 

Kreta

Mei-juni 2018

Wandelen in de bergen met een vast verblijf in een pittoresk vissersdorpje aan zee! Deze Kreta reis biedt de ideale combinatie. Wat is er mooier dan na een hele dag wandelen door de bergen of door kloven een eindje te gaan zwemmen in open zee. Of simpelweg de avond in een vistaverna door te brengen en naar de oude mannen in het kafenion te kijken, hoe ze een klakkende rozenkrans door hun vingers laten glijden, alsof tijd helemaal geen rol speelt. Kreta is een eiland voor onthaasting. Sigá, sigá, kalm aan, kalm aan, deze woorden zult u vaak op het eiland horen. Iedere keer weer verrast hier de gastvrijheid, bezoekers worden ontvangen als oude vrienden. Kreta is een buitengewoon veelzijdig wandelgebied met heel verschillende landschappen. Grote delen van het eiland zien er nog woest en ongerept uit. Drie machtige, door diepe kloven doorsneden bergketens bepalen het landschap. In het daarvoor gelegen heuvelland en in de dalen liggen wijngaarden en uitgestrekte olijfbossen. Wandeldoelen zijn er in overvloed. Wij hebben gekozen voor het zuidwesten van het eiland omdat hier zich het topwandelgebied van Kreta bevindt. Van uit ons vast verblijf doen we meerdere luswandelingen en wandelingen in lijn door, tot de verbeelding sprekende, kloven, kustwandelingen op steil oprijzende kustbergen, op zoek naar verlaten kloosters en kapellen, langs oude geplaveide muilezelpaden, door de maquis en roze oleanderstruiken. We doen ook enkele wandelingen waarbij de boottaxi ons naar onbewoond gebied brengt en we terugkeren naar ons dorp via het gebergte hoog boven de zee. Deze reis wordt afgesloten met een wandeling door de, tot nationaal park uitgeroepen, Samariakloof. In de kloof ligt het onbewoonde dorpje Samaria. Met wat geluk kunnen we hier de bedreigde Kri-Kri-geit spotten. Terugkeren naar ons vast verblijf doen we met de ferry. Deze reis is een voorbereiding voor een wandelvakantie voor het Zuiderhuis. Ik heb deze reis dan ook alleen gedaan. Hieronder een overzichtskaartje van de wandelingen die ik heb gedaan.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 4 delen:
     Deel1   -   Deel2   -   Deel3   -   Deel4

top

 

Kreta mei 2019

Samen met Michel ga ik de wandelingen voor het Zuiderhuis in Kreta verkennen. Afgelopen winter heeft men daar immers extreem weer gehad en we willen er zeker van zijn dat we alle wandelingen ter plaatse kunnen doen. Jammer genoeg is Michel al op de eerste wandeldag slecht ten val gekomen en is hij vroegtijdig teruggekeerd naar huis.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 3 delen:
     Deel1   -   Deel2   -   Deel3

top

 

Kreta juni 2019

Wandelen in de bergen met een vast verblijf in een pittoresk vissersdorpje aan zee! Deze Kreta reis biedt de ideale combinatie. Wat is er mooier dan na een hele dag wandelen door de bergen of door kloven een eindje te gaan zwemmen in open zee. Of simpelweg de avond in een vistaverna door te brengen en naar de oude mannen in het kafenion te kijken, hoe ze een klakkende rozenkrans door hun vingers laten glijden, alsof tijd helemaal geen rol speelt. Kreta is een eiland voor onthaasting. Sigá, sigá, kalm aan, kalm aan, deze woorden zult u vaak op het eiland horen. Iedere keer weer verrast hier de gastvrijheid, bezoekers worden ontvangen als oude vrienden. Kreta is een buitengewoon veelzijdig wandelgebied met heel verschillende landschappen. Grote delen van het eiland zien er nog woest en ongerept uit. Drie machtige, door diepe kloven doorsneden bergketens bepalen het landschap. In het daarvoor gelegen heuvelland en in de dalen liggen wijngaarden en uitgestrekte olijfbossen. Wandeldoelen zijn er in overvloed. Wij hebben gekozen voor het zuidwesten van het eiland omdat hier zich het topwandelgebied van Kreta bevindt. Van uit ons vast verblijf doen we meerdere luswandelingen en wandelingen in lijn door, tot de verbeelding sprekende, kloven, kustwandelingen op steil oprijzende kustbergen, op zoek naar verlaten kloosters en kapellen, langs oude geplaveide muilezelpaden, door de maquis en roze oleanderstruiken. We doen ook enkele wandelingen waarbij de boottaxi ons naar onbewoond gebied brengt en we terugkeren naar ons dorp via het gebergte hoog boven de zee. De kers op de taart is een wandeling door de, tot nationaal park uitgeroepen, Samariakloof. In de kloof ligt het onbewoonde dorpje Samaria. Terugkeren naar ons vast verblijf doen we met de boottaxi.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 3 delen:
     Deel1   -   Deel2   -   Deel3

top

 

Rhodos

September 2018

Davy is een 41 jarige man met een niet aangeboren hersenletsel. Davy woont zelfstandig met ondersteuning in het centrum van Antwerpen. Davy ging vroeger meermaals naar een van de Costa’s in Spanje en hij heeft daar heel mooie herinneringen aan. Zijn thuisbegeleidster kende het bestaan van WeTravel2 en vertelde erover aan Davy. Toen Davy vernam dat ook hij op vakantie kon gaan begonnen zijn oogjes te glinsteren en werd er contact gezocht met WeTravel2. Davy kon kiezen uit meerdere bestemmingen en koos voor Rhodos omdat hij daar nog nooit eerder is geweest.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig.

top

 

 

NOORWEGEN

 

Noorwegen - Hoogste toppen - Besseggen - Hardangervidda


Juli 2006. Beklimming van de hoogste top van Noorwegen: de Galdhøppigen, 2469 m en de tweede hoogste top: de Glittertind, 2464 m. Wandeling en beklimming van de Besseggen graat. Vierdaagse trektocht door de Hardangervidda met een rugzak van 21 kg. Vrij kamperen aan de meren waaruit je zo kan drinken.

fotoreeks

 

top

 

Noorwegen in al zijn facetten - Besseggen - Rondane en Jotunheimen

Juli 2022. We wandelen door bossen en almweiden, langs meren en watervallen, door liefelijke dalen en diepe canyons, over uitgestrekte fjells en langs erg ruige en kale bergen. Steeds hebben we adembenemende vergezichten over het prachtige landschap. Hoogtepunt van de reis is voor velen de tocht over de Besseggen kam, het bekendste en misschien wel mooiste wandelpad van Noorwegen, gelegen in het hart van het Jotunheimen Nationaal Park. De kam verheft zich hoog boven het groene water van Gjende en het diepblauwe Bessvatnet-meer. De wandeling over deze ruige graat is een echte belevenis.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 4 delen:
     Deel1   -   Deel2   -   Deel3   -   Deel4

top

 

 

ROEMENIE


Augustus 2022
. Via Transilvanica is een 1.400 km lange route die 2.000 jaar geschiedenis van Transsylvanië laat zien, van Putna tot Drobeta. Wij doen de eerste vijf etappes. Misschien dat we daar later een vervolg aan breien. Via Transilvanica is een en al diversiteit, van het groene gras aan de oevers van de Donau, tot aan de bergtoppen, het landschap is net zo verschillend als de mensen waarvan we hopen dat ze deze weg zullen bewandelen. Zo stelt de route u in staat om belangrijke elementen te ontdekken over Roemenië en de mensen die er wonen. Langs het pad kan men stempels verzamelen als een blijvende herinnering aan deze ervaring. Ik heb deze tocht alleen gedaan maar mijn vriend en collega gids bij het Zuiderhuis, Karel Van Gutte heeft al het voorbereidende werk al ter plaatse gedaan (bezoek hotels, regelen bagagetransport enz). Mijn taak is het nu om deze tocht geheel te lopen zoals voorzien. Dagelijks heb ik telefonisch contact met Karel. Ook tijdens de wandelingen zelf heb ik Karel soms nodig omdat hij de Roemeense taal kent.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 2 delen:
     Deel1   -   Deel2   

top

 


Augustus 2023. Via Transilvanica is een 1.400 km lange route die 2.000 jaar geschiedenis van Transsylvanië laat zien, van Putna tot Drobeta. Wij doen de eerste vijf etappes. Misschien dat we daar later een vervolg aan breien. Via Transilvanica is een en al diversiteit, van het groene gras aan de oevers van de Donau, tot aan de bergtoppen, het landschap is net zo verschillend als de mensen waarvan we hopen dat ze deze weg zullen bewandelen. Zo stelt de route u in staat om belangrijke elementen te ontdekken over Roemenië en de mensen die er wonen. Langs het pad kan men stempels verzamelen als een blijvende herinnering aan deze ervaring.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 4 delen:
     Deel1   -   Deel2   -    Deel3   -   Deel4   

top

 

top

 

 

 

 

Verslagen en Fotoreeksen Tochten Binnenland en omgeving

 

 

Rangschikking: Vanaf 2010 komen de meest recente wandelingen vooraan.
                          De wandelingen 2007-2009 staan daarna in chronologische volgorde.

 

Wandelingen in 2023
Wandelingen in 2022
Wandelingen in 2021
Wandelingen in 2020
Wandelingen in 2019
Wandelingen in 2018
Wandelingen in 2017
Wandelingen in 2016
Wandelingen in 2015
Wandelingen in 2014
Wandelingen in 2013
Wandelingen in 2012
Wandelingen in 2011
Wandelingen in 2010
Wandelingen in 2009
Wandelingen in 2008
Wandelingen in 2007

    Overzicht van (bijna) alle wandelingen van de GR50+, door Guido Cl. (excel-file wordt gedownload)

    Meerdaagsen in België zitten tussen de andere maandelijkse wandelingen. Hier hun link.

2021   Transardennaise
2014   Tweedaagse in Brûly-de-Pesche en in Regniessart
2011   GR 14 - Dwars door de Ardennen
2010   Gaumeroute
2009   Gezellig weekend Zendscheid (Eifel) ; GR5A Wandelronde van Vlaanderen
2008   Kalterherberg - Gezellig SamenzijnCoo - Vielsalm - Commanster - Vielsalm
2007   GR57 ; Bra en Targnon

 

     Zelf foto's op de website plaatsen

  Druk op volgende link: https://photos.app.goo.gl/AEpekk8Cb4mWFUFfA
  Je komt terecht bij Google Foto's.
  Bovenaan vind je als 2e symbool een icoontje " + " .   Daarmee kan je foto's uploaden.

 

 

 

 

 

Wandelingen in 2023

 

 

 

 

 

do 9 november 2023 - Ravels - olv Leo B en Paul VS

De Panne

 

Samenkomst:   11:30 uur Kijkverdriet 7, 2380 Ravels. Stal 't Kijkverdriet.
Afstand: 13 km.

GPX (download)     

Ondanks de voorspelling van veel regen, kregen we de gase dag toch zonneschijn. Het parcours verliep door de wilde natuur, met hier en daar veel water op het pad!

 

Na de wandeling kregen we een drankje aangeboden door Paul in de kantine van de manège, waar zijn paard woont.

Daarna genoten we van een lekker avondmaal in Ravels.

Fotoreeks Maggy

Fotoreeks Liesbeth

top

 

 

 

 

 

do 7 september 2023 - Herentals - olv Leo B

De Panne

 

Samenkomst:   11:45 uur Café De Kluis, Lichtaartseweg 169 2000 Herentals

Afstand: 12.7 km

We passeren een uitkijktoren, die kunnen we beklimmen, in de Herentalse bossen en passeren een groot meer waar gewoonlijk interessante vogels zijn.
Het begin en einde is een café met kleine restaurant dat altijd open is nl De Kluis. Ik heb er dit jaar balletjes met krieken gegeten voor nog geen 15 euro denk ik. Het cafe/restaurant heeft een grote parking waar we de ganse dag mogen  parkeren.

GPX (download)

 

Fotoreeks Maggy

Fotoreeks Liesbeth

top

 

 

 

 

 

di 11 juli 2023 - Prosper Polder + Saeftinghe - olv Walter VdV

De Panne

 

Samenkomst:   in Prosperpolder om 11:30 uur, parking aan de St-Engelbertusstraat 19, 9130 Beveren.
Vertrek om ca 16 uur in Emmahaven Nederland, parking Bezoekerscentrum, Emmaweg 4, 4568 PW Nieuw Namen, Netherlands!
Etentje in: Cafe Het Verdronken Land, +31 114 635 633

GPX:    Polders   -   Saeftinghe                         

We kunnen van een dagje genieten in het noorden van Beveren van:

 

Een wandeling van ca 11 km:

  • Hedwige Prosper Polder getijden gebied
  • Prosperpolder gehucht dat figureerde in den elfde van de elfde
  • Ouden Doel, een bedreigd gehucht
  • Het Paardenschor, oorspronkelijk voorzien voor Doel 5 en 6
  • Doelpolder noord, natuurgebied compensatie deurgangdok
  • Een verplaatsing met de wagen naar Het verdronken land van Saeftinghe met onderweg een korte wandeling door het spookdorp Doel.

Om 16h gaan we in de slikken, kreken en schorren en verlaten dat om 18h.

Afsluiter in de brasserie Het verdronken Land bij Gina.

Kledij voor het verdronken land: bij voorkeur laarzen, nauw- aansluitend eenvoudig te reinigen.

Fotoreeks Maggy

top

 

 

 

 

di 27 juni 2023 - Natuurwandeling De Panne - olv Jo

De Panne

Afstand: 13 km.

GPS

Samenkomst:    12:08 uur NMBS-station De Panne = Adinkerke
Snel, gemakkelijk en geen verkeersdrukte... Voor De Panne is de trein het meest geschikt. En geen files aan bv. Kennedy-tunnel.

Het is nu de meest geschikte tijd van het jaar. De temperaturen zijn aangenaam, 24°, en het blijft droog! Picknick na ca 1 uur.
We lopen door het bos, door de heide, langs de zee...

De wandeling verloopt in het 340 hectare grote duinreservaat De Westhoek. Hier en daar mul zand en wat lichte heuveltjes in de duinen. Onderweg ook panorama-heuvels voor een beter overzicht.
Mooie wandeling naar de Frans-Belgische grens. Hier loop je langs de Franse grens naar de zee. Vlak bij het strand is er normaal een antieke grenspaal uit 1819 die de grens tussen Frankrijk en de Nederlanden markeert. Momenteel wordt deze gerestaureerd. Op een bord belooft men om die snel terug te plaatsen. Op het strand aan de vloedlijn is dan het westelijkste puntje van België, wat tegelijk ook het noordelijkste puntje van Frankrijk is. Vervolgens deels over het strand en dan terug via de bossen naar de Panne en naar het station.

Fotoreeks Jo & Maggy

Fotoreeks Marleen

top

 

 

 

 

 

wo 22 maart 2023 - Stekene, van de Wilde Landen naar het Stropersbos - olv Jo Merkskplas

Afstand: 13.9 km. GPX van de wandeling

Voornamelijk boswandeling. Vanaf het Preekekeplein verloopt de wandeling in een oase van 'groene rust' in 2 schitterende groengebieden. Eerst verkennen we de 'Wilde Landen' met een mooi ven en meersen. Daarna maken we een lus in het Stropersbos.

Na 2 km wandelen we tussen 2 vijvers. We komen in een waterrijk gebied. Een tijdje later vertoeven we in een vengebied met heel wat watervogels. Het is het gebied van de Wilde Landen. Het is een beschermd natuurgebied, dat bestaat uit weilanden en plassen met zoet water, het waterwingebied Sint Jansteen van 450 ha. Nu gaan we even in de meersgebieden van Nederland.

We komen terug naar België, steken een drukke baan (Sint-Niklaas – Hulst) over en betreden het Stropersbos van 500 ha, destijds eigendom van de Graaf van Vlaanderen. Het bestaat uit prachtige dreven, heideplekken en elzenbroekbossen en is één van de grootste bosgebieden van Oost-Vlaanderen. Je passeert vele bordjes met uitleg.

We moeten terug over de grote baan en nog 1.8 km stappen…

Fotoreeks Maggy

top

 

 

 

 

 

di 28 februari 2023 - Merksplas, olv Leo Merkskplas

Afstand: 12.7 km.

Wandeling met vertrek en aankomst: Parking Merksplas kolonie.

gpx

Fotoreeks Leo

top

 

 

 

 

 

wo 11 januari 2023 - Hamme, Oude Durmewandeling en Sombeke, olv Jo Durme-Sombeke

Afstand: 11 km.

Wandeling met vertrek en aankomst: Parking aan de B&B De Koolputten, Koolputten 2, 9250 Waasmunster.

Ondanks de slecht-weer-periode was het vanddag schitterend wandelweer. Voor het middagmaal konden we goed gebruik maken van de grote tafel met banken in de LIA-tuin. Het terrein lag er overal zeer goed bij, alhoewel het de vorige dagen veel geregend had. Eénmaal moesten we uitwijken voor een grotere waterplas, nabij de Durme.
Na de wandeling werden we goed onthaald in de Welkom in Sombeke voor een glaasje en een avondmaaltijd.

Uitnodiging

Gpx

Fotoreeks Jo en Maggy

top

 

 

 

 

 

Wandelingen in 2022

 

 

 

wo 28 december 2022 - Ronse, mndl wand olv Leo B Ronse

Afstand: 13,8 km.

Wandeling met vertrek en aankomst aan het parkeerterrein Zonnestraat 6 Ronse.

Gpx

Fotoreeks Jo en Maggy

top

 

 

 

 

vr 18 november 2022 - Station Viane Moerbeke, mndl wand olv Leo B  Kalmthoutse Heide

Afstand: 13,8 km.

Wandeling met vertrek en aankomst in het NMBS-station.

Gpx

Fotoreeks Jo en Maggy

top

 

 

 

 

do 27 oktober 2022 - Kalmthoutse Heide - mndl wand olv Jo

Afstand: 12,7 km. Kalmthoutse Heide

De Kalmthoutse Heide is één van de mooiste heidegebieden in België. Het bevindt zich helemaal in het noorden van de provincie Antwerpen en is een van de grootste natuurgebieden in Vlaanderen. Het loopt nog verder door tot in Nederland en vormt hiermee een aaneengesloten wandelgebied (het grenspark De Zoom – Kalmthoutse Heide) van 60 km². Het noordelijk deel wordt afgesloten tijdens het broedseizoen, van 15 maart tot 30 juni.  Dit natuurgebied is een uniek heidelandschap, met vennen en duinen, omzoomd door bossen. Je voelt je hier in een verafgelegen stuk natuur, ver van het drukke Vlaanderen!

Gpx
Deze gevarieerde wandeling loopt door alle landschappen die je hier kan aantreffen: natte en droge heide, duinen, vennen en bossen. Ik heb ze samengesteld uit wandeling Duin, wandeling Schaap en een rondgang rond het Stappersven. We komen o.a. ook voorbij de Dodendraad (na 1,5km op onze wandeling.).
De paden zijn  voor 95% onverhard en kunnen behoorlijk ruw zijn: ze lopen door los zand en door bossen en zijn soms vrij nat door de vele plassen en vijvers.

Bijkomende info: Grenspark Kalmthoutse Heide
                           Toeristische dienst van de gemeente Kalmthout,

Na de wandeling blijven we nog eten in het plaatselijke restaurant.

Fotoreeks Jo en Maggy

top

 

 

 

 

do 17 februari 2022 - Verrebroek - mndl wand olv Walter VdV

Afstand: 20 km. Verrebroek

Vertrekken vanaf de parking aan de kerk van Verrebroek, het dorp dat naast Kallo, Kieldrecht en Doel een heel stuk van zijn grondgebied aan de haven van Antwerpen heeft moeten afstaan.
We wandelen rond Verrebroek door de natuurgebieden (compensatie) polders en kreken om te eindigen aan de watergemalen die de polder droog houden. Verrebroek dagstapper gpx

Na de wandeling eten we een hap in een specifieke haven brasserie.

Foto: impressie van WVdV

Fotoreeks Maggy

top

 

 

 

 

 

 

 

Wandelingen in 2021

 

 

 

di 7 december 2021 - Holsbeek - mndl wand olv Guido Cl

Holsbeek

 

Afstand: 19 km. 

Vanaf de parking van de Voetbalclub Holsbeek, Verhaegenstraat, vertrokken we om 11 uur voor een wandeling die helemaal over onverharde wegen verliep. Door het voorbije regenweer werd het zelfs heel modderig en moesten we soms door het water... Het parcours verliep over de Chartreuzenberg en door de Hagelandse vallei. Volledige toer Holsbeek. - gpx Holsbeek

Fotoreeks Staf VM

top

 

 

 

 

do 8 juli 2021 - Brakel Wandelronde - mdw olv Jo

Brakel

 

Afstand: 15 km. 

Vanaf de kerk St-Jozef, Everbeek-Boven (Brakel) verloopt de wandelling bijna helemaal over onverharde wegen. De route verloopt op en af, door bossen en door de velden en het groen van de Vlaamse Ardennen. De deelnemers vonden de wandeling mooi en waren verrast dat er nog zo veel onverharde wegen aan elkaar konden gelast worden.

Er zit een gedeelte knooppuntenwandeling in en het mooiste gedeelte van de bekende stiltewandeling.

gpx of rechtstreeks Wikiloc

Fotoreeks Jo

top

 

 

 

juni 2021 - Transardennaise - GR olv Ludwig

 

De Transardense route die in 1980 werd uitgestippeld, is de eerste lange wandelroute van de GTA die de Ardennen doorkruist: een route voor wandelaars en nordic walkers met een afstand van 160 km in 7 delen. De route is gemarkeerd met GTA-kentekens (geel en wit) en verbindt La Roche-en-Ardenne met Bouillon. Onderweg wandelen we in het bijzonder langs Saint-Hubert en Nassogne. De Transardense route, die als één van de mooiste wandelingen van België wordt beschouwd, doorkruist de authentieke Ardense bossen, prachtige valleien (de Lesse, de Ourthe en de Semois) en betoverende landschappen van het Belgische Luxemburg. Deze tocht hebben we geboekt bij het Zuiderhuis. Daar is bagagevervoer voorzien en alles is netjes geregeld.

Verslagen: Deel1 Deel2

 

top

 

 

 

 

Wandelingen in 2020

 

 

 

do 23 januari 2020 - Aarschot - mdw olv Loe

Zingem

Afstand: 20 km.  De wandeling Aarschot-Wijngaardberg (19,6 km) stappen we in wijzerzin.
Ongeveer de helft van onze luswandeling volgt deze GR Hageland. Een kenmerk van GR-paden is dat zij eerder de mooiste en trage wegen kiezen dan de kortste.

Fotoreeks Loe

top

 

 

 

 

Wandelingen in 2019

 

 

 

do 12 december 2019 - Brabantse Kouters - mdw olv Ludwig

Er is slechts 10% verharde weg.  Na regen is er veel modder op de wandeling.

Kouters betekent zoveel als weidse velden of akkerland en die zie je als je door het noordwesten van Vlaams-Brabant wandelt.  Zachte weilanden, wuivende graanvelden, hier en daar metershoge hopranken.  Wandel terug in de tijd, stap over veldwegen en breng het agrarische verleden weer tot leven.

Alle details en gpx

top

 

 

 

do 14 november 2019 - Bierbeek, Mollendaal bos - mdw olv Guido Cl

De wandeling gaat eerst door majestueuze beukendreven van Mollendaal bos en in het tweede deel van de dag over een plateau van velden met weidse vergezichten.

Tour

gpx

top

 

 

 

do 24 oktober 2019 - Korbeek-Dijle- Huldenberg - mdw olv Loe

Zingem

Route beschrijving: wandelknooppunten en gpx

Fotoreeks Walter VdV

 

 

 

top

 

 

 

do 11 juli 2019 - Bedankingswandeling Lucien - Huise - mdw olv Ivan

ZingemEen mooie fotogenieke wandeling van 10 km door de natuur van Huise, Lede en Mullem.
Daarna BBQ ten huize Ivan. We waren met 21 deelnemers (15 wandelaars en 6 extra voor de bbq)!

Voorafgaande mails en Stand van zaken  door Ivan

gpx-track

Fotoreeks Jo

Fotoreeks Dirk St

Avondfeest met BBQ.

Als inleiding gaf Loe een toespraak voor Lucien.

Wat wij niet wisten, verklapte Lucien zelf:
                                                                  Vandaag vierden Lucien en Simonne ook nog hun 60e HUWELIJKSVERJAARDAG !!!
 Een diamanten bruiloftsfeest !

Een "Fotoboek Lucien" werd opgesteld en overhandigd door Walter VdV.
Later maakte hij er nog een film van het fotoboek van. (Klik op de link en daarna op de foto om de film te zien.)

Walter maakte ook nog een tweede versie als film van de foto's.

Fotoverzameling Jo voor fotoboek Lucien
Als je op een foto klikt zie je rechts de datum en plaats van de foto.

Tekstje Guido Cl

Overzicht van (bijna) alle wandelingen van de GR50+ tot heden, door Guido Cl. (excel-file wordt gedownload)

top

 

 

 

do 20 juni 2019 - GLABAIS bij GENEPIËN (Genappe, Waals Brabant) - mdw olv Guido Cl

Zingem

 

 

Een prachtige wandeling met praktisch niets verharde weg. 20 km. We eindigen met een etentje in de buurt van de Leeuw van Waterloo.

Kaart met tour - gelopen gpx

Fotoreeks Jo

top

 

 

 

do 11 april 2019 - Borgloon in Haspengouw - mdw olv Loe

Bloesemlandschappen in Haspengouw en het wereldberoemde ‘doorkijk....je’ van Borgloon.
De datum is belangrijk omwille van de bloei van de fruitbomen in die periode alhoewel het altijd wat gokken is met de klimaatverandering.
De inhoud komt later. Diegenen die de .... kunnen invullen zullen weten dat ik gelijk heb, de rest blijven overgeleverd aan hun fantasie tot op de wandeling.

Tocht

top

 

 

 

do 21 maart 2019 - Hamme Bunt-Kastel-Roggeman Moerzeke - mdw olv Loe

Zingem
Een beklijvende wandeling als we tegelijk de geschiedenis van het gebied als decor in acht nemen. Beslist een moeilijk huwelijk tussen broeken, inpolderingen, vruchtbare poldergrond, wassende Schelde en talloze verwoestende overstromingen tijdens het voorbije millennium. De vele wielen of welen, langs de Schelde en de binnendijken, ontstaan na een doorbraak bij een noord-westenstorm gecombineerd met een springtij, ze zijn de stille getuigen van een eeuwenlange strijd tussen mens en natuur. We kunnen het bestempelen als een haat-liefde verhouding. De talrijke dijken typeren het landschap en beschouw  deze wandeling als een ‘dijkenwandeling’ . De Koning Albertdijk werd na de zware overstroming van november 1928 op aandringen van koning Albert aangelegd en beschermde lange tijd de dorpskom van Kastel tegen verdere watersnood. Samen met de oude Gaandijk van Moerzeke naar Kastel en het weidevogel gebied de Roggeman vormen zij daar de juweeltjes van de polder.

Tocht: de Bunt- Kastel- Roggeman 22 km

Fotoreeks Jo

Fotoreeks Staf VM


top

 

 

 

do 21 februari 2019 - Zingem - mdw olv Jo

Zingem
Eerst gaan we door het Grootmeers, vooral paden door weiden en bosjes, Galloway-runderen mogelijks te zien. Dan wandelen we een stuk langs de Schelde. Door weide- en akkergebieden trekken we naar het dorp van Zingem, waar nog een prachtige molen staat. Via een fitness-parcours gaan we verder naar de Schelde, die we enige tijd volgen. Onderweg wandelen we rond de Mesureput. Via nog een tweetal 'vervallen' wandelpaden bereiken we terug het startpunt.

Tocht, GPX 18,6 km

Fotoreeks François
Fotoreeks Jo


top

 

 

 

do 17 januari 2019 - Doode Beemden en Meerdaalwoud - mdw olv Guido Cl

Er zijn geen foto's beschikbaar.

Samenkomst aan de Zoete Waters in Oud-Heverlee.

Tocht op kaart, GPX

 

top

 

 

 

 

Wandelingen in 2018

 

 

 

do 22 november 2018 - Michelbeke - mdw olv Jo

Michelbeke

 

Kleine smalle paadjes tussen weiden en akkers. Vele mooie vergezichten. Weer: fris maar zonnig.

Tocht, GPX, 17 km.

Fotoreeks Jo

 

 

top

 

 

 

do 25 oktober 2018 - Grez (Graven) - mdw olv Guido Cl

 

Velden, bossen en dorpjes in Waals-Brabant

Kaart met route, 22 km

Fotoreeks Jo

 

 

top

 

 

 

do 20 september 2018 - Deinze - De Vlasroters wandelroute - mdw olv Ivan

 

23 km - over vlakke wegen. In een landelijke uithoek van de Leiestreek, op de grens met West-Vlaanderen, liggen drie dorpen met een rijk vlasverleden:
Gottem, Wontergem en Grammene, alle deelgemeenten van Deinze. Vroeger werd hier volop vlas gezaaid, geoogst en geroot in de Leie, later gebeurde dat roten in grote betonnen bakken.
Met ‘roten’ wordt het proces bedoeld waarbij het vlas na het drogen blootgesteld wordt aan vocht.

Vooral de Leie en haar bijrivier de Mandel waren voor deze rootwijze uiterst geschikt omdat hun kalk- en ijzerarme water het vlas soepel en stevig maakten. De rivier dankt er haar poëtische bijnaam aan: de ‘Golden River’, naar de goudgeelachtige glans die het in de Leie gerote vlas had.

GPX

Fotoreeks Jo

top

 

 

 

do 23 augustus 2018 - Heindonk-Zennegat - mdw olv Loe

 

Vanuit het Bloso-centrum Hazewinkel in de Beenhouwersstraat 28 in Heindonk - gebruik liever de coördinaten 51.0607559  4.4064021 - vertrokken we voor een mooie luswandeling van 20 km in het Rivierenland, de regio Willebroek/Rupel/Dijle/Zenne/Mechelen. De streek is ook door velen gekend als fietsparadijs langs de vele jaagpaden. Met wat puzzelwerk werd een wandelroute samengesteld die zoveel mogelijk onverharde wegen telt, in waardevolle natuurgebieden: Biesenbos, Broek De Nayer en “De Bocht” in Klein Willebroek.
Langs Heindonk en via de kronkelende en kleine vallei van het Gentsvliet bereiken we het Zennegat met zijn “3 Gaten”. We laten de jaagpaden zoveel mogelijk aan de fietsers zodat we zelf veilig en ontspannen kunnen genieten van de open natuur.

GPS en routebeschrijving.

 

top

 

 

 

do 19 juli 2018 - De Leeuw van Waterloo - mdw olv Guido Cl

 

Luswandeling, 20 km. Vertrek en aankomst aan de Leeuw van Waterloo. Met een zonnig weertje van 28° was het toch doenbaar. Een mooie afwisselende wandeling, met vanuit diverse punten het zicht op de Leeuw in de verte.

Fotoreeks Jo

download gpx Walter VdV

 

top

 

 

 

do 17 mei 2018 - Hulst en zijn groene zuid-oost-rand - mdw olv Loe

 

Vertrek: Stationsplein 22 (buiten de vesting) natuurwandeling 16 of 21 km

Details: Luswandeling, 20,2 km. Details van de route

 

 

 

top

 

 

 

do 19 april 2018 - Merendree Landegem (oude Kalevalei) - mdw olv Eddy VT

 

Vertrek: Ingang station NMBS Landegem, Stationsstraat 95, 9850 Landegem, natuurwandeling 16 of 21 km

We wandelen tussen het Schipdonkkanaal en de Brugse Vaart (kanaal Gent-Brugge). Dit kanaal is veel ouder dan het Schipdonkkanaal en omdat men het vuile water van het Schipdonkkanaal niet in het kanaal Gent-Brugge wilde hebben, werd er een keersluis en een sifon gebouwd zodat het water van het afleidingskanaal onder het andere kanaal door kon lopen. Voor een groot deel werd het Schipdonkkanaal gegraven in de loop van de oude Kale.

download gpx

Fotoreeks Eddy VT

 

 

top

 

 

 

do 22 03 2018 - Zonienwoud, Watermaal-Bosvoorde - mdw olv Loe

Vertrek: parking in de Gravendreef 15, 1170 Watermaal-Bosvoorde, Coördinaten GPS : 50.793493, 4.400981, natuurwandeling 17 km

Routebeschrijving en gpx

Bij het begin van de lente staat het prachtige Zoniënbos, het beetje oerbos dat we nog rijk zijn, klaar om zich te tooien met een nieuw fris groen bladerdak. Misschien steken de eerste lentebloeiers reeds hun kleuren boven de grond. Nu nog geeft het een heel open ruimtelijke invulling met zijn kronkelende valleien, hoogtes en moerassen en vijvers. Vooral het zuil-effect van de duizenden stoere beuken is dominant. Een wandeling om van te genieten!

Ondanks het druilerig weertje zijn we in Watermaal-Bosvoorde van op een hoogte van 100 meter het Zonienwoud in gedoken, ook al eens de Beukenkathedraal genoemd. De foto’s spreken voor zichzelf.
Voor de lentebloeiers, hyacinten, waren we te vroeg door de aanhoudende koude nachten.
Wij hebben ons, tot-zwetens-toe, kunnen verwarmen dankzij de stijgende en dalende valleien en het gezwinde tempo. Pas vertrokken om 11.30 u, wegens nukkige GPS, waren we om 16.00 u en 19 km later, terug aan de startplaats.
Elk seizoen loop je door een ander Zoniënwoud. Uitdaging genoeg voor zij die dat zien zitten…

top

 

 

 

do 22 02 2018 - Kempense Beemden, Vorselaar - mdw olv Guido Cl

Met ons tienen waren we aan de kerk van Vosselaar in de Antwerpse Kempen 22/2/2018.
Guido, Marleen, Hugo, Herman, Paul van ’t Pajottenland, Jean, Walter DG, Leo, François en Loe.

Aan zon geen gebrek, aan goede luim evenmin en het tempo was goed, dat was nodig om de nodige calorieën te verbranden zodat we bestand waren tegen de zure oostenwind.
De Kempense Beemden hebben blij verrast in schoonheid… bosrijke omgeving in droge zandige omgeving, mooie open landschappen ter afwisseling en een prachtige Waterburcht van Vorselaar (zie foto hiernaast) waarvoor het toch de moeite was de handschoenen even uit te doen om er een kiekje van te nemen. Prachtige linden- en beukendreven van meer dan 100 jaar oud vertrekkend vanuit de kasteeltuin getuigen heden nog van de smaakvolle ruimtelijke visie van de toenmalige eigenaars waarvan we ook als wandelaars nu nog kunnen genieten.
Het was een fikse, (21,3 km) prachtige, zonnige en droge winterwandeling, quasi uitsluitend op onverharde wegen. En het was een ware verademing rond 16:00u even in ‘De Engel’ te kunnen verpozen.

Knappe route Guido!
Loe

Knooppunten

top

 

 

 

do 18 01 2018 - Nijlen - Kesselse Heide - mdw olv Loe

 

 

We wandelen in de Kesselse Heide, Kessels Fort, langs de Kleine Nete en het Viersels Gebroekt

fotoreeks Jo

top

 

 

 

 

Wandelingen in 2017

 

 

do 21 12 2017 - Impe - Beschermde landschappen langs de Molenbeken - mdw olv Jo

Impe ligt in de Denderstreek in Oost-Vlaanderen en is deelgemeente van Lede.

De wandeling was als modderig aangekondigd en zo was het ook!

Vlaanderen is rijk aan Molenbeken. Op deze wandeling lopen we langs twee van dergelijke beken. Vanuit Impe trekken we door het veld richting Lede, waar we langs magnifieke paden door Honegem trekken. Hier werd meer dan 100 hectare landschap geklasseerd en er is een natuurgebied bestaande uit weiden, meersen, bosjes en oude turfputten. De tocht loopt dan naar de Cottemmolen van Erpe, een beschermde korenmolen.

fotoreeks Jo

 

top

 

 

 

do 2 11 2017 - Sint Martens Voeren - mdw olv Lucien

Een wandeling door de Voerstreek.

 

fotoreeks Staf VM

 

 

 

top

 

 

 

do 12 10 2017 - Knesselare - Door het bos en de heide van het Drongengoed en Maldegemveld - mdw olv Jo

Vanaf de "Krakeelparking" vertrokken we voor een prachtige wandeling doorheen het Drongengoed en het Maldegemveld. Onderweg hadden we een mooie picknickplaats, maar toch kon later de Drongengoedhoeve ons ook nog even lokken op het buitenterras. Het was immers zo 'n mooi zomerweer...

 

 

fotoreeks Jo

 

 

 

top

 

 

 

do 24 08 2017 - Gestel: Kempense Netevallei - mdw olv Guido Cl

Een route met wandelknooppunten... Met een bijna te warm weertje.

 

fotoreeks Jo

fotoreeks Staf VM

 

 

top

 

 

 

do 27 07 2017 - Vijver- en natuurgebied De Wijers te Zonhoven in midden Limburg - mdw olv Loe

Opgewacht aan het station door Rudy en koninklijk op de koffie ontvangen door Lieve, Michel en Eduard met Limburgse vlaaien in een prachtige omgeving. Een onuitwisbare ervaring als we voortaan aan “Limburg” denken en dan hebben we het nog niet over de prachtige wandeling in een rustige maar afwisselende  natuur die bulkt van de zeer zeldzame en voor ons meestal onzichtbare soorten zoals de roerdomp(reiger), woudaapje, visarend, aalscholver, snor, kleine karekiet en rietzanger.

Vanuit de vochtige vijverlanden de Bolderberg op en de Kluis binnen. Oude restanten van opgewaaide zandruggen tijdens de laatste ijstijd 10 tot 15.000 jaar geleden. In t’ Zant was het zalig, met de vermoeide voeten onder de tafel, een frisse pint en allemaal contente gezichten nadat we vol overgave hadden kunnen genieten van de kookkunsten uit de lokale keuken.

Michel uw wandel-suggestie smaakt naar nog: Limburg allein!
Loe

Inleidende info
Een gpx downloaden, ontdaan van alle pauzes, verzorgd door Walter.

top

 

 

 

do 16 02 2017 - Zulzeke in de Vlaamse Ardennen - mdw olv Jo

Zulzeke is gelegen ten zuiden van Oudenaaarde en Maarkedal en is deelgemeente van Kluisbergen (ligt ten oosten hiervan).
We komen samen op het hoogste punt van de provincie Oost-Vlaanderen, 150 m, op de Hotondberg, tegen de grens met Ronse.

Ook deze wandeling zit vol afwisseling. Een prachtig parcours in de natuur, tussen de velden, door het bos, langs de weiden

foto's Jo

 

 

top

 

 

 

do 19 01 2017 - Gooik in het Pajottenland - mdw olv Jo

Het Pajottenland is de streek tussen de taalgrens, de Zenne, de Dender en de oude weg Brussel-Aalst. Het landschap is licht golvend en, hoewel dicht bij Brussel, heeft de streek haar landelijk karakter kunnen behouden. De wandeling brengt je langs enkele authentieke volkscafé's. De route loopt ook door het Neigembos, een overblijfsel van het grote Kolenwoud. Het bos heeft een opvallend reliëf, doorsneden met holle wegen en smeltwatervalleien.

Deze wandeling is werkelijk vol van afwisseling. Ze verloopt praktisch niet op beton, maar voortdurend op paadjes doorheen de velden, tussen de akkers en de weilanden, alsook in het bos. Het landschap is zacht glooiend, wat zorgt voor een aangenaam kader, met mooie uitzichtspunten, zonder het gevoel te hebben dat soms wordt gestegen of gedaald.

foto's Jo (Onderaan de foto's vind je ook een video, die je ook rechtstreeks kan aanklikken op volgende link)
Video Jo (Op basis van de foto's: door de beweging van het fotomoment vast te leggen, creëert iPhone 7 plus een aantal kleine videootjes, die ik samenvoegde.)

foto's Eddy VT

 

top

 

 

 

 

Wandelingen in 2016

 

 

do 15 12 2016 - Rozebeke - De Zwalmvallei (SINT-MARIA-OUDENHOVE) - mdw olv Ivan

De Zwalm is een tamelijk snelstromend riviertje met een zeer kronkelende loop dat ontspringt in het Brakelbos. Langs de Zwalm vindt men nog verschillende oude watermolens. De wandeling biedt vele weidse vergezichten, je loopt hier namelijk door uitgestrekte velden. Een stukje loop je over het Mijnwerkerspad, een oude spoorlijn waarlangs mijnwerkers uit de streek naar de Borinage reden.

 

Foto's Jo (met onderaan de video). Ofwel rechtstreekse link naar video: Video Jo

 

top

 

 

 

do 13 10 2016 - Crupet - mdw olv Guido Cl

Een wandeling door het bos en in de natuur. 's Middags was het alsof we een terrein vonden in de bergen. We hebben er dan ook gemiddagmaald.

Fotoreeks Jo

 

 

 

 

 

top

 

 

 

do 15 9 2016 - Wandeling Moorsel - Boottocht en avondmaal Aalst - mdw olv Ivan

10jaar GR50+

10 jaar GR50+

Wandeling vanaf Kerk Moorsel om 11h00 15 km.
Boottocht Sas Aalst om 16h45 2 uur varen
Avondmaal Centrum Aalst om 19h30

GR50+ 10 jaar - Uitnodiging en uitleg
(Noot van de webmaster: klik op de 3 foto's onderaan de eerste blz, die elk naar een site met uitleg leiden.)

 

Fotoreeks Jo

 

top

 

 

 

do 18 8 2016 - Westenschouwen, NL - mdw olv Lucien

WestenschouwenDe duinen vormden een onverwacht mooi uitzicht. Het was er wel snikheet, vooral in dalen met branderig wit zand. Ook tussen de planten. Het was dan ook een verademing als we de afstand naar het beginpunt konden afleggen op het strand, waar een verkoelend windje zalig aanvoelde.

Fotoreeks Jo

Fotoreeks Staf VM

 

 

top

 

 

 

do 9 6 2016 - Udenhout (NL) Drunense Heide - mdw olv Lucien

Udenhout

Fotoreeks Staf VM

 

 

 

top

 

 

 

do 14 7 2016 - Arquennes - mdw olv Guido Cl

ArquennesOp een paar buitjes na was het perfect. We doen een omloop van ongeveer 18 km (zie kaartje omloop). We lopen ongeveer 5km op de schaduwrijke oever van het oude kanaal langs het riviertje La Samme. Dan draaien we af via de velden naar het dorpje Monstreux. Daar picknicken we op de trappen van een gerestaureerd kerkje. Vandaar verder doorheen het Bois de l'Hopital. En dan over veldwegen - vanwaar we de torenconstructie van het hellend vlak van Ronquière zien - terug naar het centrum van Arquennes.

Fotoreeks Jo

 

 

 

top

 

 

 

do 19 5 2016 - Bon Secours - mdw olv Eddy VT

Bon SecoursEddy zorgde voor een mooie wandeling. Het ging door de natuur, bossen, veldwegels. Langs meren...
Een verfrissende wandeling die laveert tussen Frankrijk en België.

Uitleg over de wandeling

De route van de wandeling volgens gps kan je downloaden

Fotoreeks Jo

 

 

 

top

 

 

 

do 21 4 2016 - Schellebelle - mdw olv Staf VM en Ivan

Bon SecoursFotoreeks Staf VM

 

 

 

 

 

 

top

 

 

 

 

Wandelingen in 2015

 

 

do 10 9 2015 - Gent - mdw olv Ivan

GentIvan zorgde voor een gevarieerd programma in Gent.

Voormiddag: met de roeiboot een onvergetelijke vaart door de historische binnenstad van Gent.
Picknick in de binnentuin van de Bijloke.
Namiddag: Natuurwandeling in de Blaarmeerschen & de 3 Leien, gelegen in de “Assels”.
Avondmaal

Video 1 Paul VS     -     video 2 Paul VS

top

 

 

 

do 13 8 2015 - Vlaamse Ardennen - Vloesberg - mdw olv Guido Cl

VloesbergWie zei er dat er geen bossen zijn in de Vlaamse Ardennen? Maar Guido vond ze! Het werd een prachtige wandeling met alleen bij grootste uitzondering wat verharde weg om een nieuw bosrijk gebied te bereiken.

Nog maar eens een wandeling in de Vlaamse Ardennen! Ditmaal vertrekkend aan de Vloesberg, ten oosten van Louise Marie. Een 20-tal km doorheen Brakelbos, Livierenbos en Pottelbergbos.

Fotoreeks Jo

top

 

 

 

wo 22 07 2015 - De Wieden – Havezahterweg 1, Belt-schutsloot, NL - kanotocht olv Lucien

KluisbergenKanotocht door grachten en vaarten, langsheen rietvelden en naast de waterlelies.

 

top

 

 

 

 

 

do 18 06 2015 - Kluisberg-Kwaremont-Hotondberg-kluisberg - mdw olv Loe

KluisbergenEen wandeling in dezelfde regio als in april, een aantal kilometer méér naar het westen met onder meer de Hotondberg, Kwaremont en de Kluisberg... open ruimte en vergezicht afgewisseld met bossen: typisch voor de Vlaamse Ardennen.

We blijven de taalgrens opzoeken op onze maandelijkse wandelingen. Ter hoogte van Ruien verlaat deze de Schelde om over de Kluisberg naar het Oosten af te buigen. We verzamelen aan Enclus du Haut, 42-45, 9690 Kluisbergen, op de ruime parking (Vlaams gewest). GPS-coordinaten: 50°758934   3°485064 

Het wordt een luswandeling van 21,8 km met ruim aanbod van bos- en voetwegels, verkeersvrije of verkeersarme wegen op en rond de Vlaamse Getuigenheuvels met kuitenbijters zoals de Kluisberg (144 m), Kwaremontberg (80 m) en de Hotondberg (161 m). Als de weersomstandigheden meezitten krijgen we de weidse vergezichten er extra bovenop.

Fotoreeks Jo

top

 

 

do 21 05 2015 - Ottenburg, deelgemeente van Huldenberg - mdw o.l.v. Guido Cl

Ottenburg .

Iedereen was het erover eens, dit is al een van de mooiste wandelingen. Men zou niet zeggen dat je dit terrein ook buiten de Ardennen kan vinden en wel degelijk in Vlaanderen. De afstand is ongeveer 20 km door bossen en velden langsheen de Dijle waar die de taalgrens overgaat. Een mooie afwisseling van velden, akkers, bossen. Feitelijk nergens verharde weg.

Foto Guido : een lentetafereel op de Dijle.

Fotoreeks Jo

 

top

 

 

Wandelingen in 2014

 

 

23-24 07 2014 - Tweedaagse in Brûly-de-Pesche en in Regniessart (Laars van Henegouwen) - overgang maandelijkse woensdagwandeling naar maandelijkse donderdagwandeling

Ivan zorgde voor een gezellige gîte waar we de nacht doorbrachten nadat we de eerste wandeling ook op deze locatie gestart hebben. Het waren 2 prachtige wandelingen, die gelukkig nogal veel in het bos verliepen zodat de brandende zon toch iets milder leek bij het stappen. De eerste dag waren er 2 hevige stortbuien. Maar de timing was perfect, we waren net een restaurant binnen gestapt om iets te drinken en een crème te eten, toen de stortregen begon nadat we 1 seconde binnen waren.

Hetzelfde gebeurde toen we in onze gîte arriveerden. Ook hier duurde het slechts 1 seconde dat de stortbui aanzette.

fotoreeks Jo

fotoreeks Ivan

top

 

 

11 06 2014 - Wolvertem - maandelijkse woensdagwandeling

Met heel warm weer gidst Jos ons door Wolvertem, Meise, enz. Achteraf eten we een spaghetti in de sporthal.

fotoreeks Jo

top

 

 

14 05 2014 - Vissenaken - maandelijkse woensdagwandeling

Met een zonnige start met gids Guido doorkruisten we velden en bossen. Het was redelijk warm. Na de picknick dreigde het even en ja met bliksemschichten en donderslagen stonden we regelrecht onder de douche. Met een afkorting bereikten we een plaatselijk café, waar een warme drank ons goed deed. Droge klederen aan en verder. Vóór we het eindpunt bereikten kregen we echter een tweede douche. Toch hebben we nog 17 km afgelegd.

fotoreeks Jo

top

 

 

22 01 2014 - Oud-Turnhout - natuurreservaat de Liereman - maandelijkse woensdagwandeling

12 deelnemers.
Paul van het paard getild, wij hebben het niet gewild.
Lucien heeft de wandeling in goede banen geleid.
Hebben elkaar het beste gewenst voor 2014.
Dit bij een warme glühwein, aangeboden door Lucien.
Bij een vlot tempo haalden wij bijna 22 km.
Het was fris maar mooi weer. 
Afgesloten met het plaatselijk gerstenat.
Op naar de volgende wandeling in de omgeving van Diest.

Ivan

fotoreeks Ivan

top

 

 

Wandelingen in 2013

 

 

18 12 2013 - Mol - Kempense meren - maandelijkse woensdagwandeling

Met Lucien verkennen we een stukje van de Kempense meren. Mooie wandeling van 22.5 km in 6 uren. We mochten genieten van mooi weer en eindigen met een mooie zonsondergang.

fotoreeks Ivan

top

 

 

20 11 2013 - Herzele - maandelijkse woensdagwandeling

Ivan brengt ons 'op den buiten' tussen de akkers en de weiden, met modderige wandelpaden. Het was koud en in de namiddag ging het even regenen. Maar het was een mooie wandeling.

fotoreeks Jo

top

 

 

16 10 2013 - Nationaal Natuurpark De Loonse en Drunense Duinen - Udenhout - maandelijkse woensdagwandeling

Met Loe bezoeken we het immense bos- en stuifzandgebied van het Nationaal Natuurpark De Loonse en Drunense Duinen in 5071 Udenhout Nl ten noorden van Tilburg. Dit gebied is 3500 ha groot. Het decor is zeer afwisselend met duinen en bossen. Door invloed van de wind krijgen we een golvend landschap te zien.

fotoreeks

top

 

 

21 08 2013 - Meldert bij Hoegaarden - maandelijkse woensdagwandeling

Guido leidde de wandeling en bracht er ook de vrolijke noot in toen hij uitlegde waarheen we allemaal zouden stappen: naar China, naar Aalst enz. Allemaal plaatsen die niet dicht bij de deur lagen. Het was een prachtige dag, niet al te warm tussen al die andere tropische dagen. De wandeling was zeer mooi, liep door de velden en door de bossen.

fotoreeks

top

 

 

31 07 2013 - Grand Monchaut - maandelijkse woensdagwandeling

Ivan heeft een prachtige avontuurlijke wandeling gaan voorbereiden. We vertrekken aan de kerk van Grand Monchaut.

"Grand Monschaut" is echt een onbekend pareltje voor avontuurlijke wandelingen. Op internet is hier weinig of niets over te vinden. Het is een deelgemeente van Ellezelles en ligt in de Provincie Henegouwen net over de taalgrens. Hier vinden we een niet te onderschatten wandelgebied is. Maar liefst 600 m stijgen en dalen, soms een weg banen door onbewandeld gebied. Op sommige plaatsen is het bladerdek zo dicht dat de gps geen ontvangst heeft. In ieder geval een 5***** wandeling in pure natuur. Meer dan 60% bos en meer dan 90% onverharde paden. De wandeling is ongeveer 18 km.

De anecdote van de ontmoeting met de boze boerin zal nog lang naverteld worden...

fotoreeks

top

 

 

26 06 2013 - De vallei van de Mark - AKRENBOS - maandelijkse woensdagwandeling

Met Jo vertrekken we aan de kerk van Akrenbos voor een prachtige natuurwandeling met veel bos, landbouwgrond en weilanden, met nog wilde begroeiingen langs beken en rivieren. Akrenbos is een deelgemeente van Bever, ligt ten oosten van Lessines en ten zuiden van Geraardsbergen. De wandeling komt uit de reeks Avontuurlijk Wandelen. Lengte: 18 km.

In het Bois d'Acren volgt de wandeling enkele paden die nauwelijks nog gebruikt worden en waar enig doorzettingsvermogen vereist is. Een paar keer moet je over een akker wandelen.

Akrenbos is een gehucht dat bij het vastleggen van de taalgrens in 1963 overgeheveld werd van Deux-Acren naar Bever, en daarmee ook van de provincie Henegouwen naar Vlaams-Brabant. Omdat Akrenbos op 5 km gelegen is van de kerk van Deux-Acren, liet een bewoner van Akrenbos er in 1849 een bidhuis bouwen met bijhorende pastorie. In 1857 werd de kapel vergroot en in 1863 werd ze als parochiekerk ingewijd. De oude pastorie herbergt tegenwoordig taverne ’t Platteland.

Het natuurreservaat ‘De Rietbeemd’ is gelegen in de open, bebouwingsvrije vallei van de Mark. Het is het enige taalgrensoverschrijdend natuurreservaat van ons land.

fotoreeks

top

 

 

24 04 2013 - Dikkelvenne - maandelijkse woensdagwandeling

Met Ivan bewandelen we 4 authentieke Vlaamse dorpjes. Dikkelvenne, Baaigem, Munte & Bottelare. Alle deelgemeenten van Gavere.  De afstand is ongeveer 24 km.

Fotoreeks

top

 

 

Wandelingen in 2012

 

 

26 09 2012 - Burcht - maandelijkse woensdagwandeling

Loe laat ons de omgeving van Burcht en Zwijndrecht zien. De natuur die er nog is en ook de Schelde. 's Middaags worden we uitgenodigd om de lunch te nuttigen in zijn gloednieuwe 'passieve' woning.

Fotoreeks

top

 

 

22 08 2012 - Huise - maandelijkse woensdagwandeling

Ivan leidt de groep van Huise naar Mullem en Axelwalle. Azan 'den Heuvel' in Heurne wordt de Schelde opgezocht en gevolgd tot aan de picknickplaats. De terugweg gaat naar Mullem en naar Huise dorp. Ivan, Martine en Maggy zorgen voor een uitstekende BBQ waar we een hele avond mee zoet zijn.

Fotoreeks

top

 

 

18 04 2012 - Borgloon - maandelijkse woensdagwandeling

O.l.v. Guido verkennen we de bloesems van Bergloon. Een gevarieerde tocht.

Fotoreeks

top

 

 

14 03 2012 - Villers-la-Ville - maandelijkse woensdagwandeling

Met Guido trekken we door bossen en langs weiden. We vertrekken aan de abdij. Het wordt een mooie wandeling en we hebben ook het weer aan onze kant.

Fotoreeks

top

 

Wandelingen in 2011

 

 

19 10 2011 - Zoniënwoud - maandelijkse woensdagwandeling

Met Staf VM vertrekken we aan het Afrika-museum in Tervuren. Dwars door het Zoniënwoud gaat het naar het Rode Klooster. Langs een andere weg keren we terug.

Fotoreeks

Kaartje van de wandeling: de wandeling is in bruinrode streepjeslijn aangebracht.

top

 

20 04 2011 - Oud-Heverlee - maandelijkse woensdagwandeling

Guido plant de wandeling vanuit de Zoete Waters in Oud-Heverlee. We gaan dan via het Meerdaalwoud richting Précot (taalgrens) vanwaar we langs de oevers van de Dijle terug richting Oud-Heverlee nemen en dan terug een stukje door het Herverleebos naar de welverdiende pint aan de Zoete Waters.

Fotoreeks

top

 

GR 14 - Dwars door de Ardennen

Staf en Ludwig zijn begonnen aan de GR 14. Het eerste gedeelte hebben ze vroegtijdig moeten afbreken wegens "te barre winteromstandigheden". Maar in het tweede deel hadden ze prachtig weer. Van oost zijn ze westwaarts dwars door de Ardennen getrokken. Hiermee zit het Belgische gedeelte van de GR 14 er op.

Lees het geïllustreerde verslag van Ludwig in 3 delen:
     deel 1   -   deel 2   -   deel 3

Staf en Ludwig zetten hun tocht langsheen de GR 14 verder tot in Argonne in Frankrijk.

Geïllustreerd verlag

top

 

23 03 2011 - Brasschaat - maandelijkse woensdagwandeling

Het militair domein van Brasschaat is uitgebouwd tot een natuurgebied. Jo stippelt een wandeling uit van 20 km door bos, heide, water, een gevarieerd terrein...

Fotoreeks

top

 

23 02 2011 - Drielandenpunt - maandelijkse woensdagwandeling

Het Drielandenpunt is het punt waar Nederland, Duitsland en België samenkomen. Op Belgisch grondgebied staat de Boudewijntoren, ons vertrekpunt. Guido stippelde een prachtige tocht uit door de bossen van deze 3 landen. Er kwamen regelmatig toch wat hellingen opdagen, zodat we in zijn geheel toch wat hoogtemeters moesten overwinnen. Daarna volgde er een smakelijke maaltijd in een gezellige restaurant in Holset.

Fotoreeks

top

12 01 2011 - Woensdrecht - maandelijkse woensdagwandeling

Jo bracht ons door de bossen en de heide in Woensdrecht. Soms versperde privé-terrein de weg. Sommige paden rondom de Groote Meer waren niet vrij toegankelijk. Maar het landschap bood variatie genoeg. Vooral de natuur binnen het domein van de Kleine Meer was prachtig. Hoewel het de ganse dag wat motregende, werden we toch slechts nat gedurende het laatste half uur. Bij het genieten van een warme maaltijd in een gezellig restaurant in Putte werden we echter snel droog.

Fotoreeks

top

 

 

Wandelingen in 2010

 

 

15 12 2010 - Retie - maandelijkse woensdagwandeling

O.l.v. Paul wandelen we van de watermolen naar het Prinsenpark. Dit doorkruisen we in een mooi bos. We volgen nog hier en daar een beek, lopen langs de Kleine Nete en genieten van het witte landschap.

Fotoreeks

top

 

24 11 2010 - Sint Pieters Rode - maandelijkse woensdagwandeling

Guido verzamelt ons aan het kasteel van de Rode Ridder. Van daaruit vertrekken we voor een mooie wandeling door bossen en door velden.

Fotoreeks

top

 

22 09 2010 - Merchtem - maandelijkse woensdagwandeling

Met Ludwig gaan we Merchtem en omgeving verkennen. Vele smalle paadjes brengen ons, meestal in indianenpas, door het groen van Merchtem. Ludwig zorgt ondertussen voor een gedegen toeristische uitleg.

Fotoreeks

top

 

16 06 2010 - Wolvertem - maandelijkse woensdagwandeling

Met Jos verkennen we de landelijke omgeving van Wolvertem. We bezoeken de boskapel, picknicken in het park en nemen een kijkje in het fietsenassortiment van Eddy Merckx.

Fotoreeks

top

 

05 05 2010 - Volkegem - maandelijkse woensdagwandeling

Met Ivan doen we 3 vlaamse dorpjes aan: Volkegem, Mater & Maarke Kerkem. Het terrein is sterk heuvelachtig met de in het wielermilieu zeker gekende hellingen Volkegemberg, Wolvenberg, Varent, Boigneberg, Eikenberg, Ladeuze…

Na de wandeling en na het bezoek aan het plaatselijke bruin café “In den Obus” is er “grof brood met uufdflakke” bij Ivan thuis.

Fotoreeks Jo

Fotoreeks Ivan

top

 

19 - 27 04 2010 - Gaumeroute

Trektocht met Ludwig en Staf.

De Gaumeroute, ook wel Gaume Buissonnière genoemd, ligt grotendeels op Belgisch grondgebied doch af en toe steekt de route de grens over en doen we een stukje Frankrijk aan. De route is in lusvorm en het beginpunt kan dan ook vrij gekozen worden. De route bestaat al sinds 1986 en loopt deels door Belgisch Lotharingen, ook bekend als de Gaumestreek, de Ardennen en het Arelerland. Het is geen GRpad maar een langeafstandspad dat werd uitgetekend en onderhouden wordt door een lokaal initiatief. Volgens onze GPS hebben we 223 km afgelegd en hebben we 10.291 hoogtemeters geklommen en gedaald. Alleen jammer dat er toch wel veel asfaltwegen tussen zitten.
Route: Florenville - Chiny - Marbehan - Martelange - Etalle - Aix-sur-Cloie - Ruette

verslag door Ludwig:     deel 1     deel 2     deel 3     deel 4

top

 

14 04 2010 - Tervuren - Tussen Voer en Ijse - maandelijkse woensdagwandeling

Guido leidt een prachtige wandeling in de golvende landschappen van Brabant. Een tocht van 23 km gaat vanuit Tervuren via Leefdaal, Neerijse, Loonbeek en Duisburg naar Vossem waar we halt houden om 'In de Congo' iets te drinken op Jo's verjaardag. François gaf nog een ronde als nieuw lid. Daarna gaat het terug naar Tervuren waar Guido en Els voor een stijlvol etentje zorgen met Lasagna.

Fotoreeks

top

 

13 01 2010 - Markvallei - Ulvenhout - maandelijkse woensdagwandeling

Lucien zorgt op woensdag 13 januari voor een grensoverschrijdende wandeling Belgie – Nederland. De Markvallei en zijn omgeving zijn de ingrediënten voor deze 23km wandeltocht. We vertrekken op de Daesdonckseweg aan de Scheelebrug. De hele tijd lopen we op een besneeuwd tapijt. In de namiddag is er lichte sneeuwval die ons echter niet nat maakt. Hier de geplande route van de wandeling.

Fotoreeks

top

 

 

Wandelingen in 2007

 

 

2007 09 26 Tielen - maandelijkse woensdagwandeling

Paul VS zorgde voor de GR50+ voor deze tocht door een gevariëerd landschap van bossen en weidelandschappen, vennen enz. Vanuit Tielen ging het via Achterlee en de Witte Bergen langs Bobbejaanland naar Lichtaart. Onderweg konden we eten in een gezellig restaurant. Totaal 21 km.
Fotoreeks
Kort videootje: GR50+ in Tielen

top

 

2007 10 16 en 17 Bra en Targnon - maandelijkse woensdagwandeling

Wandeltocht met Jo aan de Lienne uit de reeks 'Avontuur in puur natuur', wandeling 21 km.
Met zijn drieën gingen we ons de dinsdag al inlopen in Targnon. 's Avonds komen er nog drie ons vervoegen. De overige zes komen woensdag aan de kerk van Bra.
Bra ligt tussen Remouchamps en de Baraque de Fraiture, tussen Hotton en Stavelot.
We volgen een tijdje de Lienne, een rivier met idyllische plekjes, alsook nog een aantal andere schilderachtige waterloopjes doorheen de bossen, zoals de Ruisseau de la Follerie, Ruisseau du Pétrai, Ruisseau de Mierdeux en La Chavanne. We zitten hier bijna terug in de oertijd. Sommige wegen zijn slijkerig en nat. Er is weinig volk en weinig bewoning. Er zijn hier dorpjes van enige huizen groot en met typische namen: Les Trous de Bra, Sur le Tier, Derrière le Tier. Enkele keren lopen we over 'Zwitserse' paadjes en dito natuur.
Onderweg zien we een prachtige eik van meer dan 600 jaar oud, met een diameter van 6 meter!
Kaart: NGIB 1:25000 nr 55/3-4 Bra-Lierneux.
Fotoreeks
Video: Met de GR50+ in Bra

top

 

2007 11 07 Herentals - maandelijkse woensdagwandeling

Wandeling met Leo. Een prachtige afwisseling van bossen en open terrein tussen de velden. Met vertrek aan het station van Herentals wordt het een rondtour in een stukje Kempen over de Kempense heuvelrug en door de vallei van de kleine Nete. Het wordt overwegend bos. Totaal 22,5 km.
Fotoreeks.

top

 

2007 12 05 Tervuren - maandelijkse woensdagwandeling

O.l.v. Guido trekken we 'Kris Kras door het Kapucijnenbos te Tervuren'.
Het Kapucijnenbos sluit aan bij het Zoniënwoud. Het bevat een arboretum met boomsoorten uit de hele wereld. Er is een "koninklijke wandeling" die we voor een stukje belopen. We zoeken echter bij voorkeur verborgen paadjes en sompige grasdellen op, kwestie van wat puur natuur gehalte te hebben. We houden picknick ergens onderweg, gezeten op een boomstronk.
De tocht is 24 km, 6u stappen. Vertrekpunt: parking 'aan de Olifant' tegenover het museum van Midden Afrika.
Fotoreeks
Video: De kuren van Tervuren

top

 

 

Wandelingen in 2008

 

 

2008 01 09 Kruibeke - maandelijkse woensdagwandeling

Wandeling met Jo. Zeer gevarieerde wandeling, van Kruibeke naar Bazel. Scheldedijken worden afgewisseld door bospaden, weiden, beken en grachten, uitlopers of inhammen van de Schelde. We gebruiken deze laatste kans vooraleer alles verdwenen is! Dit wordt immers overstromingsgebied! 's Middags eten we onze picknick in het park van het kasteel Wissekerke.
In de namiddag, langs de Schelde, rijdt een auto van de overstromingswerken, waar toevallig het opschrift 'Creating land for the future' op staat, zich vast…
We nemen we de boot naar Hemiksem voor een korte pauze in één van de dorpscafeekes.
Fotoreeks

Fotoreeksen van andere wandelingen in Kruibeke-Bazel met: Voorbereiding Jo, Chico HWC, Pigep, Baca (Avontuur in Puur Natuur)

top

 

2008 02 13 Waasmunster - Durme - maandelijkse woensdagwandeling

Met GR50+ langs de Durme. Lucien stippelde de tocht uit met vertrek aan de Durmebrug in Waasmunster. We volgen de meanders van de Durme en gaan langs de boorden van het Molsbroek. Via de rechteroever van de Durme keren we terug.
Fotoreeks.

top

2008 03 12 Vollezele - Stiltewandeling - maandelijkse woensdagwandeling

Een combinatie van de stiltewandeling noord (6 km), zuid (7,5 km) en oost (6 km), o.l.v. Paul Vdv. We starten in Vollezele en stappen naar Nieuwenhove langs stiltepaden met soms sterk glooiende weiden en velden, hier en daar een bos. Via Waarbeke en Galmaarden keren we terug. Tenslotte verwent Paul ons nog met een heerlijke maaltijd.
Fotoreeks

top

 

GR57

Staf en Ludwig willen in een viertal weekends de GR57 bewandelen. Deze vertrekt in Barchon en eindigt in het Luxemburgse Diekirch na zowat 287 kilometer. Ze vertrekken via de aanlooproute van 15 kilometer in Visé. Daarmee komt de gehele afstand op zowat 300 kilometer. De GR 57 doet vooral de vallei van de Ourthe aan en loopt voor een groot stuk door één van de mooiste riviervalleien van de Ardennen met dichte bossen en grassige plateaus. Ze volgen ook ruwweg de Ourthe van de monding tot in de buurt van de oostelijke bronnen.
Reis-fotoverslag van Ludwig over de eerste helft van de GR57 in twee lange weekends.

14-17 11 2008. In deel 3 (het derde lange weekend) zijn er 4 deelnemers: Ludwig, Staf, Leo en Henk. Van Hotton gaat het over Warisy en Ollomont naar Steinbach om aan te komen in Gouvy. Ludwig schreef het verslag in 4 deeltjes, geïllustreerd met foto's:
Reis-fotoverslag van Ludwig over deel 3 van de GR57.

Het deel 4 van Gouvy over Clervaux en Kautenbach naar Diekirch wordt als vierdaagse tocht gedaan op 12-15 12 2008. 't Was wel koud, maar de zon scheen volop en het was dus een prachtig wandelweer.
fotoreeks van Jo: Wilmerwiltz - Goebelsmuhle
                           Goebelsmuhle - Diekirch
Reis-fotoverslag van Ludwig over deel 4 van de GR57.

top

 

2008 03 14-16 Kalterherberg - Gezellig Samenzijn

Ons eerste gezellig weekend van de GR50+ was geslaagd. Jo stippelde 2 wandelingen uit waaraan ook de partners konden deelnemen: vrijdagnamiddag een korte wandeling langs de Perlenbach, Elsenborn en de Heistertbach, zaterdag een wandeling langs de Perlenbach, Fuhrtsbach en Doppeskaul. Op elke wandeling passeerden we Bieley, de rotspunt met een geweldig panorama. In Gut Heistert werd lekker gegeten.
Fotoreeks
Video's:  deel 1 vrijdag
              deel 2 vrijdag
              deel 3 zaterdag

top

 

2008 04 23 Nisramont en Hérou - maandelijkse woensdagwandeling

Vanaf de barrage van Nisramont kan men een prachtige wandeling maken rondom het meer dat door de barrage is ontstaan. Men moet nog tweemaal over een barrage om de twee armen van de Ourthe over te steken. Belvédère 'Les Deux Ourthes' geeft een prachtig uitzicht op de samenvloeiing van de 2 Ourthes. Via Nadrin gaat het dan naar de Hérou, een rotsmassief waar geklommen wordt. We dalen dit af en vervolgen onze weg terug langsheen de Ourthe tot Nisramont.
Fotoreeks
Video 'De obstakels van Nisramont'

top

 

2008 05 21 Huise - maandelijkse woensdagwandeling

O.l.v. Ivan verkennen we West-Oost-Vlaanderen in gemeentes zoals Huise, Ouwegem, Wannegem, Lede en Mullem, gekenmerkt door hun wijdse “kouterzichten” en hun landelijke boerderijen. Met een zonnig weertje wordt de ganse tocht vooral voor Loe een nostalgische ervaring. We passeren o.a. langs zijn geboortehuis en langs zijn ouderlijke woning. Ook andere huizen van zijn familie verschenen. 's Avonds verzorgen Ivan en Martine nog een heerlijke BBQ.
Fotoreeks

top

 

2008 05 30 - 06 01 Coo - Vielsalm - Commanster - Vielsalm

René stapt de GR5 van bij hem thuis tot in Nice. We willen hem verrassen door een eindje mee te stappen. We weten dat hij in Coo gaat toekomen op de camping. Zaterdag stappen we naar Vielsalm, voor een groot gedeelte in de vallei van de Salm, waarbij we een klein stukje GR571 volgen. Zondag gaat het naar Commanster, waar René zijn tocht naar het zuiden vervolgt. Wij keren langs een andere weg door de bossen terug naar Vielsalm.
Fotoreeks
Video Watervallen van Coo

top

 

2008 06 11 Mechelen, Beneden-Dijle - maandelijkse woensdagwandeling

O.l.v. Herman vertrekken we aan de Nekker in Mechelen en krijgen we een gevarieerd parcours van 25 km met heel wat onverharde paden in Mechels Broek, Peultenbos en Cassenbroek. Verder volgen we het jaagpad langs de Dijle.
Fotoreeks

top

 

2008 09 24 Rochehaut 'Les Echelles' en de Crêtes van Frahan

Avontuur aan de Semois, wandeling 20 km met Jo. Een wandeling met allure! Het pad vertoont zelfs technische moeilijkheden. Gelukkig zijn er boomwortels die als handgrepen kunnen dienst doen om een steuntje aan het moreel te geven… :-) We vertrekken langs de wandeling 'Les Echelles' die door plaatselijke bordjes wordt afgeraden aan al diegenen die snel 'beïnvloedbaar' zijn. Gelukkig komen we na het verlof uit de bergen en nemen we ook de ladders met een lach erbij. Uitdagend! Wie een hond meebrengt kan via een klein ommetje op de helling (enkele hoogtemeters extra) terug op het pad komen. Later lopen we over de crêtes van Frahan met extra mooie uitzichtspunten over de meanderende Semois.
Fotoreeks     deel 1     deel 2     deel 3
Er zijn ook foto's van deze wandeling in 2005, die ik maakte in de reeks 'Avontuur in Puur Natuur', met weer andere aspecten.

top

 

2008 11 19 Bierbeek - maandelijkse woensdagwandeling

Herfstwandeling van ongeveer 20 km met Guido. We vertrekken vanuit Bierbeek. We stappen via mogelijks wat modderige veldweg naar Mollendaalbos waarin we zoekend op de NGI kaart wat rondzwerven vooraleer we de baan Leuven - Namen oversteken om in het Meerdaalbos richting De Kluis, bekend bij alle ex- scouts, te gaan. Daar begint de terugweg, richting Bierbeek. We moeten nogmaals door het Mollendaalbos, ietwat noordelijker, en veldwegen met wijdse vergezichten. 
Fotoreeks

top

 

2008 12 10 Averbode - maandelijkse woensdagwandeling

Met Jo. 23 km. Wandeling uit de reeks 'avontuur in puur natuur'. We doorkruisen bossen, gaan langs mooie beken en rivieren en door een vogelreservaat waar vogels zich verschuilen in de weelderige plantengroei. In het Vierkensbroek moet je oppassen om niet nat te worden.
Fotoreeks

top

 

 

Wandelingen in 2009

 

 

2009 01 14 Aarschot - maandelijkse woensdagwandeling

Met Leo langs de boorden van de Demer, gaan we tot bij het kasteel Nieuwland, verder langs de Eikelberg naar Gelrode. Juist voor Wezemaal passeren we een mooi beukenbos, en via de Wijngaardberg keren we terug. We dwarsen de Hertogenheide en naderen Aarschot om via de Oleanstoren en de oude stadskern terug aan het station te belanden. Onderweg komen we voorbij rotsen die aan Fontainebleau in het klein doen denken. Staf VM geeft er een voorbeeld van klimwerk ten toon.
Fotoreeks

top

 

GR5A Wandelronde van Vlaanderen

Staf en Ludwig doen de GR 5A van west naar oost in een vijftal weekends.  Deze GR begint in De Panne en doorkruist nagenoeg geheel Vlaanderen om te eindigen in Antwerpen.  De GR 5A maakt tevens deel uit van de Europese Wandelroute E2.

Eerste deel: ook Marc is er bij. De Panne - Adinkerke - Haringe - Kemmelberg - Wervik

Reis-fotoverslag van Ludwig over het eerste deel van de GR5A

Tweede deel: Jo vergezelt Staf en Ludwig van Wervik tot Rollegem. In Marke in het B&B Huis Oase werden we zeer vriendelijk en gastvrij onthaald.
Daarna gaat het traject nog verder via Kapel van Lorette (Ronse) naar Geraardsbergen.

Foto's van Jo
Reis-fotoverslag in 2 delen van Ludwig over het tweede deel van de GR5A:      deel 1      deel 2

top

 

2009 02 11 Essen- maandelijkse woensdagwandeling

Loe had de wandeling uitgestippeld, maar kon niet mee en Jo nam over. De wandeling was opgesplitst in 2 delen. In de voormiddag deden we 13 km ten zuiden van de Moerkantse baan, in de Wildertse duinen. Na de middag kwamen er nog 15 km bij in het noordelijk gedeelte, in de Wouwsche Plantage. Dit verliep dan hoofdzakelijk in Nederland. De tocht liep door een landelijke omgeving, afgewisseld met bossen, velden, beken en waters.

Fotoreeks deel 1 Wildertse duinen
Fotoreeks deel 2 Wouwsche Plantage

top

 

2009 03 04 Hermeton-sur-Meuse - maandelijkse woensdagwandeling

Met Jo vertrekken we in de vallei van de Hermeton voor een tocht van 20 km. We doen een wandeling van formaat! We volgen een vallei waar geen kat komt. Nog ongerepte natuur. Een stuk België dat je niet kent en waar je direct alle rust krijgt, ver van alle moderne verkeer… Soms loop je over een smal bergpad met naast je een wilde beek. Boven je word je afgeschermd door bomen. Natuurlijke hindernissen moeten we overwinnen. Een rots die tot in het water komt verspert de weg. We moeten er steil tegenaan en aan de andere kant terug steil naar het water in de vallei. Gelukkig hangen er hier en daar vaste touwen, want op een modderige bodem schuif je gauw 10 meter verder.

Halfweg veranderen we van vallei en volgen we de Ruisseau de Féron. Ook hier is het nog ongerepte natuur. De paadjes worden nog smaller en lopen bijna in de beek.

Deze wandeling deden we in 2006 en komt uit mijn reeks 'Avontuur in puur natuur'. Kaart: NGI 1:25000, 53/7-8.

Fotoreeks     deel 1     deel 2

top

 

2009 03 18 - Our - extra woensdagwandeling

Om wat in beweging te blijven en ook om de conditie van onze Mont Blancklimmers niet te laten zakken doen we met Jo deze extra woensdagwandeling in Our in de bossen en in de valleien van de Our en de Lesse. Een prachtig natuurgebied. We passeren ook het boekendorpje Redu. Het wordt een tocht van 25 km. Als basis nemen we de vroegere wandeling uit mijn reeks 'Avontuur in Puur Natuur'. Kaart: NGI 1:25000, 64/1-2 Haut Fays - Redu en een stukje 59/5-6 Pondrôme-Wellin.

Fotoreeks

top

 

2009 10 09-11 - Gezellig weekend Zendscheid (Eifel)

Dit is de tweede uitgaven van ons gezellig weekend van de GR50+, ditmaal in de Eifel. Jo stippelde 2 wandelingen uit waaraan ook de partners konden deelnemen. Vrijdagnamiddag was het een korte wandeling vanuit het hotel langs de Fischbach en door het Johanniswald. Zaterdag deden we een avontuurlijke dagwandeling vanuit het Sportstadion van Oberkail door de Langenthal-bossen. 's Middags vonden we een comfortabel hutje aan een visvijver, waar we onze picknick verorberden. Op de terugweg werd met eenparigheid van stemmen besloten om een ommetje te maken langs Eisenschmitt om er het café onder de kerktoren te bezoeken. Na nog een uurtje stappen waren we terug aan het Stadion.

Fotoreeks

top

 

 

 
 

top

home